Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Ode aan de vrijwilligers van Stem in de Stad

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator Ontmoeten. 

Wat is het grote geheim van het Aanloopcentrum van Stem in de Stad? Hoe komt het dat wij steeds opnieuw in staat zijn om uit te delen, te luisteren, te bemoedigen, te helpen, te troosten en scherp te blijven? Is dat omdat ons bescheiden team zo oneindig veel energie heeft? 

Ik zou willen dat het waar was, maar helaas....ook wij zitten soms ‘aan ons eindje’ en hebben niet voldoende capaciteit om alles voor elkaar te krijgen, alhoewel de intentie er natuurlijk wel is. Nee, het antwoord ligt voor de hand, maar toch zien we het zo snel als een vanzelfsprekendheid. Het zijn onze vrijwilligers: zij zijn de helden die helpen om de boel draaiende te houden!

Het is de alleenstaande moeder die ervoor kiest om een dagdeel per week, terwijl de kinderen op school zijn, de koffie uit te delen, de tafels af te nemen en te luisteren naar onze gasten. 

Het is de gepensioneerde arts die wekelijks aanwezig is voor keukenwerk en gesprekken met gasten en mij fijntjes wijst op alle dingen die verbeterd zouden kunnen worden. Hij heeft er oog voor. 

Het is de man met een eigen bedrijf, tevens songwriter, die mooie liedjes schrijft voor uitstekende Nederlandse zangers, maar die óók komt helpen bij het uitdelen van de maaltijden voor onze dak- en thuislozen. Met veel enthousiasme maakt hij de dienbladen klaar voor de gasten die bij ons eten.

Het is de intelligente ingenieur die, sinds zij in haar nieuwe thuisland Nederland woont, alleen nog schoonmaakbaantjes heeft gehad en ook nog bereid is om haar handen uit de mouwen te steken voor onze gasten. 

Het is de oudere huisvrouw die haar hele leven al met plezier mensen heeft opgevangen en met tomeloze energie nieuwe Nederlanders heeft geholpen om onze taal machtig te worden.

Onze vrijwilligers komen met goede ideeën, bedenken inventieve oplossingen, houden ons scherp en geven ons energie. Zij observeren, signaleren, maken schoon, doen de was, zetten de koffie en maken het praatje met de gasten. 

En de vrijwilligers van Stem in de Stad zijn trouw. Vaak doen ze dit werk al jaren. Ze gaan door, ondanks Corona, ondanks de soms zwaardere hulpvraag van onze gasten, ondanks hun eigen sores.

En wij zijn trots op hen! Heel trots! Want ze doen het toch maar even! Week in, week uit. Jaar in, jaar uit! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vrijwilligers van de postkamer, de receptie, het Nieuwe Wereldhuis, enzovoorts, enzovoorts.

Daarom een ode aan al onze vrijwilligers! Wat is Stem in de Stad blij met hen!

Anita Brouwer, coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie