Afbeelding
Eigen Foto

Clubs uit Haarlem halen 114.279 euro op met Grote Clubactie

Overig

HAARLEM 350.000 verkopers zetten zich de afgelopen maanden in om loten te verkopen tijdens de Grote Clubactie. In Haarlem haalden de verenigingen in totaal 114.279 euro op. Landelijk deden 5.267 verenigingen mee met de Grote Clubactie. Samen haalden zij ruim 10,7 miljoen euro - 1,2 miljoen meer dan vorig jaar - op door bijna 3,6 miljoen loten te verkopen. De deelnemende clubs verbreken hiermee alle records. De online verkoop steeg spectaculair.

In Haarlem deden ook dit jaar weer heel wat clubs mee aan de actie, zoals Sportclub HLC, die met 20.157 euro het meeste ophaalde. Ook DSS RKVV (10.557 euro), HC Haarlem (7629 euro) en Onze Gezellen RKVV (7092 euro) haalden een mooi bedrag binnen. Evenals verenigingen als Rugby Football Club Haarlem (6273 euro), Sportvereniging Bato-Haarlem (6204 euro), Dansvereniging DSG (6183 euro) en Sportvereniging Geel-Wit (5430 euro). Daarnaast waren er nog vele andere verenigingen die een aardig bedrag op de rekening bij kunnen schrijven, daar 80 procent van de opbrengst naar de vereniging gaat. 

Clubactie-loten verkopen was voor clubleden dit jaar eenvoudiger dan ooit. En dat is te merken aan het resultaat. Vorig jaar werden 1 miljoen loten online verkocht, dit jaar gingen maar liefst 1,6 miljoen loten digitaal over de toonbank.

Volgens Frank Molkenboer, directeur van de Grote Clubactie is de online verkoop veel leuker en slimmer geworden. “Leden gebruiken hun eigen verkooppagina die eenvoudig is te bereiken via een QR-code. Dit geeft verenigingen een veel groter bereik. Via een appje kun je nu ook je tante aan de andere kant van Nederland vragen bij te dragen aan jouw club.”

Veel leden gaan nog gewoon langs de deur, en dat blijft een belangrijke manier van werven, stelt Molkenboer. “Maar veel tieners sturen liever een WhatsAppbericht naar familie en vrienden of posten hun verkooplink op social media.” Ook voor de clubs heeft de digitalisering een enorm voordeel. “In voorgaande edities kostte het invoeren en verwerken van loten veel tijd. Het gaat nu allemaal automatisch, waardoor het veel gemakkelijker is om mee te doen.”

Met de opbrengsten van de Grote Clubactie krijgen verenigingen een boost. Ze kunnen bijvoorbeeld nieuwe trainingsmaterialen kopen, een jeugdkamp organiseren of het clubhuis opknappen. Iedere club heeft zo zijn eigen doel.  

Het succes bewijst de kracht van de 49 jaar oude formule. De Grote Clubactie is inmiddels de grootste fondsenwervende actie in Nederland voor het verenigingsleven. Met een uitkeringspercentage van maar liefst 80% keert deze loterij het meeste uit aan het goede doel, de deelnemende clubs.

advertentie
advertentie