Everdien van Duin.
Everdien van Duin. Eigen Foto
COLUMN

Winter wonderland in Haarlem

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, vrijwilliger postkamer. 

Het was een aantal jaar geleden. Een jonge vrouw had zich net via de gemeente aangemeld voor een postadres van Stem in de Stad. Mijn oog viel op het formulier dat ze had ingevuld om een postadres aan te vragen. De vraag die gesteld werd, was waar ze de afgelopen tijd had geslapen. Haar antwoord was: in een parkeergarage. 

Ik was zelf al plannen aan het maken voor kerst. Zou ik een kerstboom nemen of toch maar niet, nu ik een jonge kat in huis had? Zou ik ergens een kerstlunch boeken? Of toch maar gewoon thuisblijven met een paar goede boeken en kerstmuziek op de speakers? Waar ik ook zou zijn met kerst en oud en nieuw, het zou er in elk geval warm zijn. Maar zíj zou met kerst in een parkeergarage slapen. Alleen of met anderen.

 ’Ja, maar het hoeft niet’, zeggen mensen dan. ‘Je hoeft in Nederland niet buiten te slapen. Er zijn voldoende plekken in de opvang waar je in de winter kunt verblijven als je geen huis hebt’. Ik weet niet of dat zo is. Ik zie te vaak de maatschappelijk werkers heel veel moeite doen om iemand voor die avond onder dak te krijgen, dus zo simpel zal het niet altijd zijn.  

En sommige mensen kunnen niet lijfelijk met veel anderen in één ruimte zijn. Dan slapen ze liever in de buitenlucht, in een tentje of een parkeergarage. We zagen het ook in het begin van de coronatijd, toen de gemeente ervoor zorgde dat mensen binnen konden slapen. Er waren mensen die dat niet wilden. 

Via de website van Stem in de Stad kunt u ons werk steunen. Stem in de Stad is ook in deze donkere wintermaanden een plek waar Haarlemmers die het moeilijk hebben even op verhaal kunnen komen.

Everdien van Duin, vrijwilliger postkamer

advertentie
advertentie