Joshua Baumgarten.
Joshua Baumgarten. Eigen Foto
COLUMN

Verlichting in de donkere dagen

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten.  

Het is weer de tijd van het jaar wanneer we de neiging hebben om terug te kijken op de afgelopen twaalf maanden.  En simultaan beginnen we ook plannen te maken voor de twaalf maanden in het vooruitzicht. 

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van deze tijd van het jaar en alle extra druk die we op onszelf en anderen leggen. Wat we elkaar aandoen, zogenaamd in de geest van het winterse seizoen en alles wat daar bij hoort, verwart me. 

Geven en medeleven zijn twee belangrijke kenmerken die rondgaan in de maand december. Deze twee idealen zouden niet belast mogen worden met kapitalisme of familieverplichtingen. We kunnen zoveel druk op elkaar en op het idee van mededogen en eerlijk delen leggen dat dat uiteindelijk eerder verstikkend dan rustgevend voelt. Hoe we kunnen streven om de ideeën van mededogen te omarmen, maar in plaats daarvan een raar gevoel van stress op elkaar projecteren. Dit kan het voor sommigen vrij lastig maken om rustig en kalm te blijven in de aanloop naar Kerstmis. 

Na de vakantie, komen de echt donkere dagen van de winter en richting het nieuwe jaar nemen we misschien wel de last mee van die zogenaamde goede voornemens en moeilijk na te komen beloften. We hebben de neiging om zó ver het komende jaar in te kijken dat we uiteindelijk weer in onszelf verstrikt raken. Net zoals we snel weer de ideeën vergeten waarmee we het jaar zo gefocust hebben afgesloten.

Wijs jezelf erop, nu we het nieuwe jaar ingaan, dat mededogen en een gevoel van delen niet alleen iets zou moeten zijn voor het einde van het jaar, maar dat het een essentieel element is voor elke dag, en ons allemaal. Ik persoonlijk wil alle mensen en bedrijven van Haarlem bedanken die zo groothartig hebben gegeven wat ze konden voor de mensen die deel uitmaken van Stem in de Stad.

Deze welwillendheid heeft me laten zien dat ons beste werk voortkomt wanneer individuen samenkomen, een gemeenschap vormen en zo een betere algehele gemeenschap creëren die simpelweg gebaseerd is op geven en tonen van mededogen.

Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten

advertentie