Afbeelding
Eigen Foto

Moestuincursus voor Haarlemmers op buitenplaats Berkenrode

Overig

HAARLEM Haarlemmers die willen leren hoe ze biologische groentes moeten verbouwen en het fijn vinden om iedere week twee uurtjes in de frissen buitenlucht te werken met een groep gemotiveerde mensen, kunnen binnenkort meedoen aan een cursus van Moestuin de heerlijkheid.

In maart begint op landgoed Berkenrode in Heemstede een nieuwe moestuincursus. De historische buitenplaats Heerlijkheid Berkenrode heeft al sinds de 18de eeuw een ommuurde moestuin die normaal niet publiek toegankelijk is. De cursus biedt een mooie kans om op deze bijzondere plek aan de slag te gaan.

Deelnemers aan de cursus krijgen iedere vrijdagochtend in groepsverband praktijkbegeleiding van een ervaren tuinder, in samenwerking met moestuin Leyduin in Vogelenzang. Ze leren hoe ze op duurzame wijze groente telen, terwijl ze actief buiten bezig zijn. Gedurende 30 weken worden genoeg groentes en kruiden geoogst voor een huishouden voor een hele week. Het is een doe-cursus, waarin de theorie komt in korte blokjes en altijd aansluit op de werkzaamheden van die week.

Op Heerlijkheid Berkenrode is 400 m2 grond gereserveerd voor de moestuincursus. De moestuin is een gezamenlijk project, dus niet ieder zijn eigen tuintje, maar met elkaar worden 41 bedden aangelegd. Hierop worden zo’n 45 soorten groente gekweekt. Er wordt biologisch geteeld. Kunstmest, bestrijdingsmiddelen of zware machines zijn uit den boze. Daarnaast is er veel aandacht voor het bodemleven, waarbij wordt gestreefd naar een goedwerkend bodemvoedselweb. Een gezonde bodem draagt bij aan de vruchtbaarheid, de waterberging, de koolstofopslag, en een onderdrukking van ziektes en plagen, en is daarmee een productieve bodem.

De deelnamekosten bedragen 17,88 euro per week. De cursus wordt gegeven van 4 maart tot en met 25 november, iedere vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Wie wil, kan ook op woensdag tussen 10.00 en 18.00 uur langskomen om extra te oogsten of water te geven. De cursus wordt gegeven op de moestuin van Heerlijkheid Berkenrode (Herenweg 127, Heemstede).

Meer informatie: moestuindeheerlijkheid.nl of instagram.com/moestuindeheerlijkheid

Afbeelding
Holding a bunch of organic carrots.
advertentie