Kopstukken in Hofje In den Groenen Tuin: Laurens Janszoon Coster, graaf Willem II, Jacoba van Beieren en Floris V.
Kopstukken in Hofje In den Groenen Tuin: Laurens Janszoon Coster, graaf Willem II, Jacoba van Beieren en Floris V. Franklin van der Erf

Er duikt een hofnar op in de 45 ste Hofjeskrant

Overig

HAARLEM De Haarlemse Hofjeskrant is een blijvertje. Ook in coronatijden staat de viermaandelijkse feelgoodkrant vol met wetenswaardig nieuws. Wat oud is, dient onderhouden te worden. Een nieuwe uitdaging voor bestuurders dient zich aan: verduurzaming. Reden om dat onderwerp onder de loep te nemen in de 45ste Hofjeskrant die sinds vorige week op diverse plekken af te halen is.

Momenteel vindt er een landelijk onderzoek over de mogelijkheden voor verduurzaming in hofjes plaats. In veel hofjeswoningen ‘lekt’ warmte weg via daken, muren en deuren. Máár, zoals een bestuurder zegt, je kunt niet zomaar van alles doen. Het plaatsen van kunststof kozijnen botst met de monumentale status. Daarom wordt er vooral gekozen voor achterzetramen en iets dikker glas. Om te kunnen voldoen aan CO2-reductie wordt er al maandenstevig overleg gevoerd met gemeentes, provincies en ministeries om zonnepanelen aan te leggen op in bezit zijnde landbouwgrond.

Een kijkje wordt genomen in het Teylers Hofje, waar het bewoonster Ingrid lukte om haar dubbele woning functioneler in te richten. De aangebouwde dakkapel bood ruimte voor een badkamer die eerst beneden zat. Daardoor kon de keuken worden vergroot. In het Luthers hofje vond onlangs in twee huisjes een renovatie plaats. Keukens en badkamers werden gemoderniseerd. 

Bijzonder is de rondleiding in een woning in het Remonstrantse hofje. Bewoonster Wobby kreeg niet alleen een groter huis in het hofje waar ze al woonde, maar ook een kelder die hoorde bij het 15e-eeuwse St. Ursula’s klooster.

De zoektocht naar een tekening van het Zuiderhofje leverde mooie ontmoetingen en verhalen op. En natuurlijk zijn er de vaste rubrieken als de hofjesstrip en de column van Lieuwe Zoodsma. Bewoonster Herma laat als ‘hofnar’ voor het eerst van zich horen. Een kapotte verwarmingsketel is aanleiding voor een verrassende column.

De Hofjeskrant ligt in Haarlem op de inpaktafels van de Dekamarkt, AH, Vomar, Jumbo en Plus. In Overveen bij AH, in Heemstede bij de Vomar, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. 

De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook en via www.haarlemse-hofjeskrant.nl

advertentie