Een bloemenzee en lichtjes op de plek waar Sam verongelukte.
Een bloemenzee en lichtjes op de plek waar Sam verongelukte. Ellen Toledo
INGEZONDEN

‘Lieve Sam, jouw veel te vroege dood had veel te makkelijk voorkomen kunnen worden’

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad krijgt met enige regelmaat ingezonden brieven binnen. C. Verweij stuurde een emotionele brief in naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Sam uit Overveen. 

Lieve Sam,

Ik ken je niet, maar ik heb een zoon van ongeveer jouw leeftijd, dus jouw verhaal raakt me enorm. Mijn neef zit op dezelfde school waar jij nog steeds naartoe was gegaan, als je niet in de Leidsevaart was terechtgekomen op die noodlottige vrijdagnacht.

Wat mij als moeder en voormalig bewoonster van Haarlem niet loslaat, is dat jouw veel te vroege dood gemakkelijk voorkomen had kunnen worden, als de gemeente zich ook maar iets had aangetrokken van herhaalde meldingen over de onveilige situatie. Ik heb jaren in Haarlem langs dat enge stukje gefietst en altijd dacht ik. ‘Hier hoeft maar er iets te gebeuren, dan rijd ik zo de plomp in’. In de winter fietste ik daarom liever over de stoep aan de verkeerde kant van de weg.

De reactie van de gemeente op de petitie van de omwonenden is, dat ‘Het te vroeg is om uitspraken te doen over de verkeersveiligheid en dat er eerst nader onderzoek zal moeten volgen’. Ik vind deze reactie een klap in het gezicht van de ouders van Sam. Ik ben geen technisch wonder, maar zelfs ik kan de heren/dames gemeenteraadsleden wel uitleggen, hoe het hefboom principe werkt: met zo’n lage afzetting tussen fietspad en water, werkt diezelfde afzetting als een katapult, zodra je ertegenaan botst. Alle voorwaartse kracht van de botsing wordt naar de bovenkant verplaatst en hup: je kukelt zo voorover het water in. Wat valt hieraan nader te onderzoeken?

Ik woon tegenwoordig in een dorp ergens in Drenthe, waar ook een gevaarlijke verkeerssituatie bestaat, waar kinderen dagelijks langs fietsen. En ook bij ons kijkt de gemeente de andere kant op. Maar er worden wel miljoenen euro’s per jaar in een zieltogend vliegveld gestopt, omdat een paar mensen daar een persoonlijk belang bij hebben. Waarschijnlijk moet er in ons dorp ook eerst iemand verongelukken, voordat ze het aanpakken of een ‘gedegen onderzoek’ starten naar de vermeend verkeersonveilige situatie.

Misschien zouden de gemeenteraadsleden het eens proefondervindelijk moeten testen: laat ze in een ijskoude nacht op hun fietsen langs hetzelfde stukje Leidsevaart rijden en dan krijgen ze even een zetje, zodat ze, net als jij Sam, in het water terechtkomen. Dan mogen ze kijken of het ze lukt, met dikke kleding aan, vanuit het ijskoude water en een meter muur voor hun neus, weer uit de vaart te klauteren. Waarschijnlijk roepen ze binnen tien seconden om hun moeder en is verder onderzoek overbodig.

Jouw dood was geen ‘noodlottig ongeluk’, maar het spreekwoordelijke ‘accident waiting to happen’. Daarom heb ik, met vele anderen, de petitie ondertekend. Er moet daar een hek komen, wat mij betreft met een herinneringssteen op de plaats waar ze jou gevonden hebben. Als reminder dat in een land met zoveel water, het afzetten van gevaarlijke stukken langs kanalen niet ergens onderaan het to-do lijstje van gemeenten belandt.

Ik wens je ouders en andere nabestaanden heel vele sterkte.C. Verweij, Eelde

advertentie