Elly Mulder.
Elly Mulder. Eigen Foto
COLUMN

Aandacht voor de kinderen in de daklozenopvang

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Elly Mulder, Straatpastor.   

Als ik vertel dat ik straatpastor ben en werk met mensen die dakloos zijn (geweest), dan hebben mensen daar vaak een beeld bij: zo’n sjofele zwerver, wilde baard, met vieze kleren op een bankje, blik bier binnen handbereik. Dat beeld, daar klopt niks van. Of in ieder geval: heel weinig. Want dakloos worden kan echt iedereen overkomen. En dakloos zijn kun je vaak niet aan mensen zien. 

In Haarlem zitten in de daklozenopvang ook gezinnen met kinderen. En dat zijn er meer dan u zou denken. Het is iets wat veel mensen niet weten of bij stilstaan. Daarom vragen we bij Stem in de Stad hiervoor aandacht. Omdat we er zijn voor álle kwetsbare Haarlemmers, ook als deze nog piepjong zijn. Want zeg nou zelf: kinderen hebben een thuis nodig. Een plekje waar je veilig bent en geborgen. Zeker nu, in deze ‘corona’-tijd waarin je soms niet naar school mag. Of niet bij oma en opa op bezoek. Geen vriendjes over de vloer. Dan wordt ‘thuis’ heel belangrijk. ‘Thuis’ als de plek waar je in je pyjama op de bank mag ‘hangen’ en niks hoeft. 

Vorig jaar kwam ik in contact met een groep Amerikaanse vrouwen die in Nederland wonen. Zij wilden graag ‘iets’ doen. Gezamenlijk bedachten we een prachtige actie: gloednieuwe pyjama’s voor de kinderen in de daklozenopvang. Eind december vlak voor Kerst hebben we alle pyjamaatjes - en onesies voor de pubers - mooi verpakt afgeleverd bij deze daklozenopvang waar ze door medewerkers zijn uitgedeeld. Feestje! Met dank aan deze allerliefste Amerikaanse Ladies! 

Mooi hè? Haarlem kent zoveel fantastische verenigingen, kerken, organisaties, clubjes en mensen  die graag willen helpen. Zoals bijvoorbeeld een dame die via haar eigen netwerk al heel veel nieuwe slaapzakken heeft verzameld en afgeleverd bij Stem in de Stad en op dit moment aan het lobbyen is voor handschoenen en sjaals voor onze daklozen. Hartverwarmend! Dus als u ook ‘iets’ wil doen voor dakloze of kwetsbare mensen, kom dan naar Stem. Maken we er samen een feestje van!

Elly Mulder, Straatpastor

advertentie
advertentie