Anita Brouwer schrijft deze week een column voor Stem in de Stad.
Anita Brouwer schrijft deze week een column voor Stem in de Stad. Eigen Foto
COLUMN

Oorlogsdreiging

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, Coördinator Activeren.

Schulting heeft zilver gewonnen op de 500 meter shorttrack, Braam kan geen minister worden en Poetin en Macron zijn in gesprek over de spanningen in Oekraïne... Zomaar wat nieuws dat door de radio klinkt terwijl man en ik in de auto onderweg zijn naar onze vakantiebestemming in Gelderland, anderhalve week geleden. 

‘Als er oorlog komt, wil ik naar jouw familie in Nieuw-Zeeland’, gooi ik spontaan in de groep terwijl we ter hoogte van Amersfoort rijden.... ‘Dat kan...’ is het nuchtere antwoord vanaf mijn linkerzijde, ‘maar de kinderen en je ouders dan?’ ‘Als er echt oorlog komt, willen die heus wel mee’ antwoord ik. ‘Het is daar dan echt niet zoveel veiliger dan hier’ antwoordt hij. ‘China is daar vlakbij...’

Het is even stil in de auto. Na een paar minuten spreekt manlief krasse woorden: ‘ik verlaat niet zomaar mijn land. Als het echt oorlog zou worden, dan ga ik mijn land dienen’. ‘Schat, je bent tweeënzestig’ antwoord ik nuchter, ‘Wat wil je doen dan?’ ‘Verzet...ik kan in het verzet. Ik kom uit een familie van verzetsstrijders en dat hoort bij ons, bij mij. Ik ga niet zomaar vluchten....’ Ik heb zo mijn bedenkingen. Sommige dingen zijn knap ingewikkeld….

Veel mensen in de wereld hebben te maken met oorlog, of met dictatuur,  armoede of uitzichtloosheid. Ze zijn bang, moe en zoeken wanhopig naar een stukje zekerheid en rust. Ze hebben het ervoor over om hun land achter zich te laten en een onzekere toekomst tegemoet te gaan. Dat zegt veel. Dat zegt dat het in hun eigen land heel onveilig is!

Bij Stem in de Stad helpen we deze mensen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik daar als coördinator Activeren van het Nieuwe Wereldhuis deel van mag zijn. Dat wij hen door middel van taallessen en projecten weer op gang mogen helpen, weer een betere toekomst mogen geven! 

We zijn terug van vakantie en terwijl ik in bed lig en mijn ogen sluit, realiseer ik me opeens nieuwe details met betrekking tot mijn vermeende vluchtpoging naar Nieuw-Zeeland, die toevallig weer even in mijn hoofd voorbijkomt: ‘Ik krijg daar geen verblijfsvergunning, ik heb daar geen baan en naar mijn opgebouwde pensioen kan ik daar ook wel fluiten...Pfff, ik word dus compleet afhankelijk van anderen!’ Ik besluit te gaan slapen en laat het maar weer even los....

Oorlog en oorlogsdreiging. Zaken van alle tijden, maar nu opeens weer even actueel. Laten we hopen dat het tij keert. Laten we hopen dat wie hulp nodig heeft altijd hulp zal krijgen!

Anita Brouwer, Coördinator Activeren

advertentie
advertentie