Afbeelding
Ad Timmers

Haarlems Hout wil van gevelde monumentale beuk snijplanken maken

Overig

HAARLEM Het zal veel Haarlemmers niet ontgaan zijn: een van de oudste bomen van de stad is niet meer. De 222 jaar oude rode beuk die op De Bolwerken aan het water stond is niet meer. De boom waaide bij de stormen van afgelopen weekend om en kwam deels in het water terecht. De gemeente Haarlem heeft al laten weten dat de boom voor hergebruik beschikbaar zal zijn, maar nog niet te weten hoe precies. Haarlems Hout heeft daar wel een idee over. Het bedrijf, dat al geregeld stadsbomen tot planken en diverse producten verwerkt, zou van de monumentale beuk graag een tafelblad of snijplanken maken, zodat de boom een tweede leven krijgt in Haarlem.

De stormen van het afgelopen weekend, Dudley, Eunice en Franklin, hebben ongeveer honderd bomen in Haarlem het leven gekost, aldus Spaarnelanden. Het exacte aantal kan mogelijk nog hoger zijn, want er wordt nog altijd geïnventariseerd en niet alle stormschade is al in kaart gebracht. Onder de ‘slachtoffers’ van de stormen is ook een 222 jaar oude beuk in park De Bolwerken. Dit is een van de oudste bomen in Haarlem. Nu deze boom het leven heeft gelaten en deels in het water ligt, zijn er in Haarlem nog slechts elf bomen over die meer dan twee eeuwen oud zijn.

DOORSNEDE Veel van de bomen die tijdens de stormen zijn omgewaaid, zijn niet geschikt voor hergebruik. Ze zijn bijvoorbeeld rot of teveel gescheurd om nog te kunnen hergebruiken. Ook lagen veel bomen of stukken daarvan op de weg en daarom zijn ze zo snel mogelijk in stukken gezaagd en vervolgens versnipperd. Bij de monumentale rode beuk uit 1800 op de Bolwerken is dat een heel ander verhaal. Dit was nog een prachtige gezonde boom met een redelijk imposante doorsnede van 1,20 meter. Zonde om zo’n prachtige boom voorgoed verloren te laten gaan, is het idee van Haarlems Hout. 

Het bedrijf is een onderdeel van Nederlands Hout en is gevestigd in Haarlem. Onder de naam Haarlems Hout worden regelmatig partijen Haarlemse stadsbomen verwerkt tot planken en producten, zoals tafels, banken en snijplanken. Dat gebeurt bijvoorbeeld met ‘stormhout’ uit de Haarlemmerhout, ‘wegverbredingshout’ uit de Waarderpolder en ‘kadewerkzaamhedenhout’ van de Bakenessergracht. Ook voor de beuk van De Bolwerken heeft Haarlems Hout plannen. “Het is zonde om deze boom te versnipperen, te verbranden in een biomassacentrale of simpelweg weg te laten rotten”, zo vindt het bedrijf. “De duurzaamste wijze om een boom te verwerken, is om er producten van te maken. Op die manier blijft ook de in de boom opgeslagen CO2 zo lang mogelijk in het hout gevangen”.

VERZAGEN Haarlems Hout heeft haar plan dinsdag kenbaar gemaakt aan Spaarnelanden en een brief op de boom geplakt, waarin ze haar plannen kenbaar maakt. Het bedrijf wil de beuk graag verzagen naar planken, die na een droogtijd op de Haarlemmer Kweektuin (waar Haarlems Hout is gevestigd) kunnen worden gebruikt om producten voor Haarlemmers van te maken, zoals een tafelblad of snijplanken. “Helaas is beukenhout niet geschikt voor buitengebruik, dus niet voor bijvoorbeeld een buitenbank, maar het is wel ideaal snijplankenhout”, zo laat Haarlems Hout weten. “Beukenhout is namelijk gifvrij, smaak- en reukvrij, hygiënisch en hard. Op deze manier krijgt de boom een mooi tweede leven in Haarlem”.

Wie eigenaar wil worden van een unieke Haarlemse snijplank van beukenhout, kan daarvoor terecht bij Haarlems Hout op de Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan 9) of zich aanmelden via info@nederlands-hout.nl of 06-51169704 (Bart Hogers). Haarlems Hout verzamelt dan de namen van belangstellenden en doet dan een gebundeld verzoek aan de gemeente om deze machtige boom te mogen verwerken naar bruikbare aandenkens voor de buurt. 

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie