Everdien van Duin
Everdien van Duin Eigen Foto
COLUMN

Met een poes verdreven van huis

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, vrijwilliger Postkamer.

Hij heette nog geen Koos toen ik hem voor het eerst zag bij de overbuurvrouw. Hij was daar samen met zijn enige zus en twee broers. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik eerst viel voor zijn zus, maar daar kwam iemand anders voor. Zo kwam grijze kat (toen nog kitten) Koos in mijn leven. Na een leven met honden was dat nog wel een verandering, want ik kon roepen wat ik wilde, Koos was niet van plan om een poot te verzetten als hij daar geen zin in had. Ik vroeg me de eerste maanden dan ook af of Koos en ik wel een match waren. Maar inmiddels zijn we bijna twee jaar samen en hebben we elkaar een stuk beter leren kennen: we zijn gelukkig met elkaar.

Een paar dagen geleden zag ik een foto van een Oekraïense vrouw in de rij voor de grens met Polen. Op haar schouders zat -heel rustig- de identieke broer van kat Koos. Tranen in mijn ogen. Ik zag mezelf daar staan. Verdreven van huis en haard. De avond ervoor zat ze misschien nog te Netflixen met een bordje eten op schoot en nu was ze op de vlucht: dakloos en geen idee waar ze die nacht zou slapen.

Met de een kunnen we ons net iets beter identificeren dan met de ander. Een schreeuwende man die door de Grote Houtstraat loopt, kan op minder empathie rekenen dan de sympathieke mede-Europeaan die moet vluchten omdat Poetin een oorlog wilde beginnen. Het is allemaal heel logisch. Niet alle mensen die dak- of thuisloos zijn worden zo vriendelijk bejegend door hun medemens als nu de Oekraïenen die hun huis hebben moeten verlaten. Het is zeer nodig dat zij een bed, eten, medicijnen, hulp en voeding krijgen. Maar dat geldt voor alle mensen in nood, ook als ze niet ‘aaibaar’ zijn of op ons lijken. 

Everdien van Duin – vrijwilliger Postkamer

advertentie
advertentie