Afbeelding
Archief

Haarlem doet mee aan Week van Duurzame Monumenten

Overig

HAARLEM Van 16 tot en mei 20 mei doet de gemeente Haarlem met verschillende organisaties in de stad mee aan de Week van Duurzame Monumenten. Naast thema-avonden voor monumenteneigenaren opent ook het Monumentenloket van de gemeente haar deuren.

Veel woningeigenaren willen kosten besparen, meer comfort of bijdragen aan een beter milieu. Ook monumenteneigenaren willen dat, maar hoe doe je dat met behoud van monumentale waarden? In de Week van duurzame monumenten staat deze vraag centraal. De gemeente wil monumenteneigenaren informeren en ondersteunen bij het realiseren van hun duurzaamheidswensen. Naast handige tips via social media kan men thema-avonden bezoeken.

Dinsdag 17 mei is in de Waalse kerk, Begijnhof 28, een avond over het verduurzamen van kerkgebouwen. De opstellers van de Handleiding energie besparen voor kerken in Noord-Holland lichten toe wat de uitdagingen zijn, met praktijkvoorbeelden. Kerkbesturen die al ervaring hebben opgedaan gaan graag in gesprek met de aanwezigen. De thema-avond duurt van 20.00 tot 21.30 uur, de inloop is vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis, wel graag aanmelden want het aantal deelnemers is beperkt: monumentenloket@haarlem.nl.

Woensdag 18 mei vertelt een specialist erfgoed en duurzaamheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over het verduurzamen van monumenten. Wat valt precies onder de monumentenbescherming en wat kan wel en niet met bijvoorbeeld energie besparen en comfortverbetering? Ook tijdens deze avond gaan ervaringsdeskundigen in gesprek met de aanwezigen. Deze avond vindt plaats bij de Historische Vereniging Haerlem in de Hoofdwacht aan de Grote Markt 17 en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De inloop is vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis, wel graag aanmelden want het aantal deelnemers is beperkt: monumentenloket@haarlem.nl.

Donderdag 19 mei is in het ABC Architectuurcentrum (Groot Heiligland 47) een avond over duurzaamheid in relatie tot architect Van Loghem. Hij ontwierp monumentale wijken zoals Rosehaghe en Tuinwijk-Zuid en Noord. Deelnemers krijgen de kans alvast een kijkje te nemen in de tentoonstelling ‘Architect J.B. van Loghem (1881-1940) in de schijnwerpers’ die op 22 mei opent. Deze avond is ook interessant voor eigenaren van monumenten die niet door Van Loghem ontworpen zijn. De thema-avond duurt van 20.00 tot 21.30 uur en de inloop is vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis, wel graag aanmelden want het aantal deelnemers is beperkt: monumentenloket@haarlem.nl.

De week wordt op vrijdagmiddag 20 mei feestelijk afgesloten in het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9. Het wekelijkse Duurzaamheidsloket krijgt deze middag een monumentaal tintje. Iedereen kan tussen 13.00 en 16.00 uur vragen stellen aan monumenten- en duurzaamheidsexperts en de tentoonstelling over duurzame bouw- en isolatiematerialen bekijken.

Vanaf 17 mei is het Monumentenloket op afspraak te bezoeken in de Bakenesserkerk aan de Vrouwestraat 12 te Haarlem. Op dinsdagen tussen 13.00 en 16.00 uur zitten specialisten van de gemeente klaar om monumenteneigenaren – op  afspraak – te  woord te staan over hun wensen. Aanmelden kan via monumentenloket@haarlem.nl.

advertentie