Joost van den Bogert, pastoraal manager.
Joost van den Bogert, pastoraal manager. Eigen Foto
COLUMN

Pasen: raak de wonden aan

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.  

Een goede woning is geen voorrecht, maar een recht, een grondrecht. Stem in de Stad was erbij, zondag 27 februari, tijdens het Woonoproer Haarlem in het Reinaldapark. Met een paar honderd Haarlemmers vroegen we aandacht voor de woningcrisis. Jarenlang is dit grondrecht dat we állemaal hebben, serieus aangetast. Het gevolg: een wooncrisis en ook in Haarlem te weinig beschikbare huisvesting voor mensen die in nood zijn. Het heeft grote impact op kwetsbare mensen, op onze gasten.

Nog te vaak moeten mensen eerst hun problemen zien op te lossen voordat ze uitzicht krijgen op een woning. Want als er schaarste is, willen we toch het eerst de mensen met ‘de minste problemen’ helpen. Terwijl je juist die rust van een woning nodig hebt om te kunnen verwerken, om problemen aan te kunnen pakken. Het was goed om daar op die plek te mogen pleiten voor onze gasten. Te pleiten voor een rechtvaardig woonbeleid; voor een betaalbare huursector, voor meer sociale huurwoningen. Huizen moeten er voor mensen zijn, niet voor winst.

Ondertussen hebben we Pasen gevierd. Bijna aan het eind van het paasverhaal speelt de ‘ongelovige Thomas’ een belangrijke rol. Iedereen uit de groep had Jezus al wel gezien, die was blijkbaar opgestaan uit de dood. Alleen Thomas nog niet en hij denkt er (terecht) het zijne van. En dan is het moment daar, dat Thomas de opgestane Jezus ontmoet. En nóg gelooft hij het niet. Hij raakt pas overtuigd, wanneer Jezus tegen hem zegt: “Kom maar, raak de wonden aan.” 

In deze intieme passage van het paasverhaal klinkt een hele diepe waarheid, die ook vandaag relevant is. Want veel mensen weten maar al te goed van verdriet, pijn of problemen in hun levensverhaal. En ook al liggen die ervaringen in het verleden, toch zijn het wonden die nooit helemaal weggaan. Als je na jarenlange dakloosheid weer een woning hebt, of als je na een lange verslaving eindelijk clean bent: er blijven toch littekens achter. En daar waar het lukt om die littekens in een veilige omgeving te laten zien, liefdevol te laten aanraken, daar gebeurt iets heiligs.

Dan en daar, in die veilige omgeving en met die aanraking, kan een ontmoeting opbloeien tot een moment van heling. Bij Stem in de Stad werken we aan die veilige omgeving. Elke dag weer. Want: waar wonden liefdevol worden gezien, daar vangt het nieuwe leven aan.

Joost van den Bogert, pastoraal manager

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie