Afbeelding
Eigen Foto

Aerdenhout en Bloemendaal enige plaatsen met meer dan de helft miljoenenwoningen

Overig

BLOEMENDAAL Een jaar geleden rapporteerde Calcasa over de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen ooit. De toename van 40 procent was nog niet eerder  vertoond. Nu blijkt die stijging slechts een opmaat te zijn geweest voor het afgelopen jaar. In 2021 steeg het aantal miljoenenwoningen met 69 procent naar ruim 142.900. Hierdoor is inmiddels meer dan 3 procent van de Nederlandse koopwoningvoorraad een miljoenenwoning. De Konijnenlaan in Wassenaar was voor het vierde jaar op rij de duurste straat van Nederland.

De woonplaatsen met de grootste stijging van het aantal miljoenenwoningen bevinden zich voornamelijk buiten de Randstad. Kijkend naar woonplaatsen met minimaal 500 miljoenenwoningen, staat Groningen bovenaan deze lijst. Ten opzichte van een jaar eerder heeft hier een ruime verdubbeling plaatsgevonden. Arnhem, Apeldoorn, Almere, Zwolle en Houten zijn de andere woonplaatsen waar het aantal miljoenenwoningen meer dan verdubbeld is. 

Bloemendaal en Aerdenhout staan met respectievelijk een stijging van 19 procent en 12 procent niet in de lijst van grootste stijgers van het afgelopen jaar. Er is echter wel een andere reden dat deze twee woonplaatsen opvallen. Dit zijn namelijk de enige twee woonplaatsen waar meer dan duizend miljoenenwoningen staan en waar meer dan de helft van de huizen een miljoenenwoning is. In Bloemendaal is 59 procent van de woningen een miljoenwoning, in Aerdenhout is dit zelfs 74 procent.

Amsterdam is de woonplaats met veruit de meeste miljoenenwoningen. Amsterdam telt op dit moment 18.550 woningen met een waarde boven het miljoen. Den Haag volgt op gepaste afstand met 9.300 miljoenenwoningen, gevolgd door Rotterdam (4.050) en Utrecht (3.800). Met name Utrecht  en Den Haag hebben daarin een grote verandering ondergaan. In deze twee steden steeg het aantal miljoenenwoningen met respectievelijk 98 procent en 77 procent. Ter vergelijking, in Rotterdam was dit percentage 68 procent en Amsterdam had ‘slechts’ 48 procent meer miljoenenwoningen ten opzichte van een jaar  eerder.

advertentie