Standbeeld Hannie Schaft in het Kenaupark.
Standbeeld Hannie Schaft in het Kenaupark. Lex van Lieshout Fotografie

‘Wappies’ verstoren Dodenherdenking in Kenaupark, ‘Dit is zo provocerend en respectloos’

Overig

HAARLEM De Dodenherdenking in het Kenaupark is woensdagavond door een groep van ongeveer dertig anticoronademonstranten verstoord. Hoewel de demonstranten om acht uur wel twee minuten stil waren, zongen ze daarvoor liederen en droegen sommigen de Nederlandse vlag omgekeerd om de nek. 

Bloemendaler Paul Schnek herdenkt al 37 jaar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het Hannie Schaft Monument in het park en zag woensdag vol afgrijzen hoe de herdenking gekaapt werd door 'een groep wappies'. "Al bijna 40 jaar kom ik, als zoon van een overlevende van WO2, met een bosje bloemen naar het monument van Hannie Schaft in het Kenaupark om daar 2 minuten stilte in acht te nemen. Vorig jaar en ook dit jaar werd dat herdenken ontsierd door een groep 'wappies' die eerst zingend en later (gelukkig wel in stilte) hand-in-hand een kring vormend daar stonden te protesteren. Maar tegen wat eigenlijk? Vorig jaar kon ik me er nog iets bij voorstellen. Maar nu corona uit de lucht is... Het is uiterst provocerend en respectloos", zo vindt hij.

Schnek, wiens moeder tijdens de oorlog in meerdere concentratiekampen zat, ergerde zich vooral aan een vrouw die de Nederlandse vlag omgekeerd om haar nek droeg, een symbool dat vaak opduikt bij demonstraties van voornamelijk rechtse agitatoren. "Ook was er door de groep tegen het monument een bord gezet met de tekst 'geboren voor vrijheid'. Ik weet dat wij in Nederland recht op vrijheid van meningsuiting hebben en ook recht hebben op demonstreren, maar ik vraag we of of er op het tijdstip van de dodenherdenking dit wel gewenst en gedoogd kan worden". 

De Bloemendaler heeft melding van het protest bij de gemeente gemaakt. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er geen meldingen van de demonstratie zijn binnengekomen. Vorig jaar was er nog wel politie bij de herdenking aanwezig uit angst voor demonstraties, dit jaar waren daar geen aanwijzingen voor. 

Bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei Kim Putters kan er met zijn verstand niet bij. “Het is schandalig”, zegt hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland. “Misschien dat deze mensen de lezing van Hans Goedkoop nog even moeten terugkijken en moeten nadenken over wat ze gedaan hebben.”

Lees ook: Gemeente Haarlem gaat verstoring Dodenherdenking in Kenaupark onderzoeken.

Naar verluidt zou de demonstratie van tevoren op Telegram aangekondigd zijn. Op diverse social media duiken beelden op van de oproep om mee te demonstreren (zie foto onder filmpje). 

Afbeelding
advertentie
advertentie