Eugenie de Ruiter
Eugenie de Ruiter Aangeleverd

Eugenie uit Overveen schrijft boek over nieuwe aanpak chronische pijn

Overig

OVERVEEN Ruim 3,5 miljoen Nederlanders kampen met chronische pijn. Zo ook Eugenie de Ruiter uit Overveen, maar zij kwam er na 15 jaar eindelijk vanaf door nieuwe inzichten. In haar boek ‘Verklein je pijn’, dat volgende week verschijnt, legt ze uit hoe.

De oorzaak van chronische pijn is vaak moeilijk te beoordelen. Dat komt omdat er bij aanhoudende pijn iets bijzonders gebeurt in de hersenen. Als pijn niet stopt, past het centrale zenuwstelsel zich aan en wordt het gevoeliger voor prikkels. Zelfs zo gevoelig dat de klachten nauwelijks meer iets te maken hebben met de oorspronkelijke oorzaak.  

In haar boek ‘Verklein je pijn’ legt pijncoach en ervaringsdeskundige Eugenie uit hoe je de ontstane overgevoeligheid van het zenuwstelsel kan terugdraaien. “Alle pijn wordt in je hersenen gemaakt’, vertelt ze. “Het is een manier van je lichaam om je te waarschuwen en daarmee te beschermen. Wanneer je het mechanisme achter aanhoudende pijn kan doorgronden, zullen je hersenen ophouden met waarschuwen.”

Eugenie kampte ruim 15 jaar met aanhoudende pijn. Op een prachtige zondagochtend werd ze in de auto bij een stoplicht aangereden door een andere auto. De vele jaren die volgden stonden in het teken van pijn, teleurstelling en verlies. Totdat ze uiteindelijk in een revalidatiecentrum terecht kwam. Daar werd haar verteld dat haar klachten niet meer met scheurtjes in haar tussenwervelschijven te maken hadden.

Eugenie legde met hersentraining nieuwe paden aan in haar brein. Tijdens vele uren fysiotherapie werd ze tot haar stomme verbazing met geen vinger aangeraakt. Haar behandeling bestond alleen uit hersengymnastiek. Na twee maanden gebeurde er iets geks: voor het eerst in 15 jaar had ze weer een normaal gevoel in haar rechterhand. Vanaf dat moment verliep het herstel snel. 

Het boek ‘Verklein je pijn’ ligt vanaf volgende week in de Nederlandse boekhandels. Behalve nieuwe inzichten over het verminderen van chronische pijn, staan er ook vijftig verschillende ervaringsverhalen in en opdrachten die helpen om meer grip op pijnklachten te krijgen. www.verkleinjepijn.nl

advertentie