Standbeeld Hannie Schaft in het Kenaupark.
Standbeeld Hannie Schaft in het Kenaupark. Lex van Lieshout Fotografie

Gemeente Haarlem gaat verstoring Dodenherdenking in Kenaupark onderzoeken

Overig

HAARLEM Een woordvoerder van de gemeente Haarlem heeft laten weten dat de gemeente de melding die Bloemendaler Paul Schnek heeft gedaan van het verstoren van de Dodenherdenking in het Kenaupark vrijdag oppakt. Bij het Hannie Schaft monument zou zich woensdagavond voor de herdenking een groep van zo’n dertig anticoronademonstranten verzameld hebben die onder andere liederen zongen. De Bloemendaler nam hier aanstoot aan en deed melding bij de gemeente. 

Schnek, wiens moeder tijdens de oorlog in meerdere concentratiekampen zat, ergerde zich vooral aan een vrouw die de Nederlandse vlag omgekeerd om haar nek droeg, een symbool dat vaak opduikt bij demonstraties van voornamelijk rechtse agitatoren. “Ook was er door de groep tegen het monument een bord gezet met de tekst ‘geboren voor vrijheid”, zo liet hij na de herdenking weten. “Ik weet dat wij in Nederland recht op vrijheid van meningsuiting hebben en ook recht hebben op demonstreren, maar ik vraag we of of er op het tijdstip van de dodenherdenking dit wel gewenst en gedoogd kan worden”.  

De gemeente Haarlem kon donderdag nog geen reactie op het gebeurde geven en heeft laten weten de zaak vrijdag in onderzoek te nemen. De gemeente kon donderdag al wel bevestigen dat de bijeenkomst van de ‘wappies’, zoals Schnek ze noemt, niet bij de gemeente Haarlem is aangemeld. Bij de herdenking in het Kenaupark waren dit jaar geen handhavers van de gemeente aanwezig, die werden ingezet bij de grotere herdenkingen in het Reinaldapark en op de Dreef. Die herdenkingen zijn rustig verlopen. 

De protestactie kreeg donderdag ook landelijke media-aandacht. Bestuurslid Nationaal Comité 4 en 5 mei Kim Putters zei donderdagochtend in ‘Goedemorgen Nederland: “Het is schandalig. Misschien dat deze mensen de lezing van Hans Goedkoop nog even moeten terugkijken en moeten nadenken over wat ze gedaan hebben.” 

advertentie
advertentie