De energiekosten zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen.
De energiekosten zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen. Pixabay

Grote verschillen in energiekosten tussen Noord-Hollandse gemeenten, Haarlem relatief goedkoop

Overig

HAARLEM Inwoners van Noord-Holland betalen jaarlijks gemiddeld 3830 euro aan hun energieleverancier. Daarmee zijn zijn zij ruim 300 euro minder kwijt dan de gemiddelde Nederlander. Desondanks zijn er binnen de provincie forse verschillen. Zo betaalt een Amsterdammer bijna 2000 euro minder dan iemand uit Edam of Volendam. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van het CBS. Ook inwoners van Haarlem zijn relatief weinig kwijt aan energiekosten. 

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

Van alle Nederlandse gemeenten hebben Amsterdamse huishoudens de laagste energierekening. De jaarlijkse kosten in de hoofdstad bedragen gemiddeld 3119 euro, terwijl het landelijk gemiddelde 4147 euro is. Ook Diemen, Purmerend en Haarlem behoren tot de gemeenten met gemiddeld de laagste energiekosten. Toch zijn Haarlemmers per jaar aanzienlijk meer kwijt dan Amsterdammers: gemiddeld 3705 euro per jaar. In de omliggende gemeentes is dat echter nog meer. Zo betalen Zandvoorters 4254 euro per jaar, Heemstedenaren 4869 euro per jaar en Bloemendalers zelfs 5896 euro per jaar. De gemeente Velsen is met 3923 euro per jaar ook redelijk goedkoop. 

Deze verschillen zijn volgens Zonneplan goed te verklaren. In de gemeenten waar de energiekosten het hoogst zijn, ligt de gemiddelde woningwaarde ook het hoogst. Dat komt deels doordat gemeenten als Haarlem, Beverwijk en Purmerend - waar de energiekosten relatief laag zijn - aanzienlijk meer meergezinswoningen (veelal flats) kennen dan bijvoorbeeld Bloemendaal of Laren, waar de gemiddelde energierekening met 6155 euro het hoogst van de provincie is. Hier is in de regel minder gas nodig om de woning te verwarmen dan in een grotere eengezinswoning.

Bovendien is een deel van de woningen in onder meer Purmerend, Diemen en Amsterdam aangesloten op stadsverwarming. Dat houdt in dat een gedeelte van de woningen in deze gemeenten centraal wordt verwarmd. Daarvoor wordt restwarmte uit onder meer fabrieken en afvalcentrales gebruikt. De prijzen hiervoor zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, maar zijn de afgelopen maanden desondanks aanzienlijk minder hard gestegen.

 

advertentie
advertentie