Anjo (links) met rechtsachter koningin Juliana Anjo’s moeder, Christina de Cocq van Delwijnen-Oosterling.
Anjo (links) met rechtsachter koningin Juliana Anjo’s moeder, Christina de Cocq van Delwijnen-Oosterling. Noord-Hollands Archief/Cees de Boer.

Hoftuinen en koningin Juliana centraal in 46e Haarlemse Hofjeskrant

Overig

HAARLEM De Haarlemse Hofjeskrant komt drie keer per jaar uit: in januari, mei en september. Sinds deze week is alweer de 46e uitgave van de krant op diverse plekken in de regio gratis verkrijgbaar. Dit keer staan de hoftuinen centraal. Gastschrijver Hein Flach bezocht samen met plantenkenner Niko Buiten vier hofjes. Niko’s conclusie: hoe minder goed onderhouden de tuin des te meer kans op bijzondere planten.

Het bezoek van beide biologen levert een pracht van een verhaalop. De meningen in de hofjeswereld zullen wellicht verdeeld zijn. Dat komt omdat bioloog Buiten biodiversiteit voorstaat. Te vaak het gras maaien, levert verstikkend mos op. Buiten en Flach ontdekten tijdens hun bezoek aan de hofjes plantjes met de mooiste namen zoals lievevrouwenbedstro en slaapkamergeluk. Die laatste inspireerde illustrator Alex van Koten tot een gewaagde strip. Buiten: “Juist in wat ‘wildere’ tuinen zie je echt interessante wilde planten. Hoe meer verschillende soorten, hoe meer zaad en insecten en dus hoe meer vogels.”

De Hofjeskrant gaat ook terug naar 1972, toen koningin Juliana het Hofje van Noblet bezocht. Anjo van Trigt die haar de bloemen mocht overhandigen, kijkt daar met gemengde gevoelens op terug. Haar oudste broer was een week ervoor verongelukt en op de dag van het koninklijk bezoek overleed haar vriendin aan haar verwondingen. Zij zat ook in de auto van Anjo’s broer Leo. De moeder van Anjo was toen opzichteres in het hofje. Het gezin woonde in het voorhuis. In 1977 trouwde Anjo vanuit het hofje met Joop van Trigt.

Verder zijn er vooruitblikken naar de Vijfhoekkunstroute, de Provenierstuin wordt dan omgetoverd tot beeldentuin. Er is een Proveniershof prijsvraag: zie verder in deze krant. En voor 25 juni organiseert The Big Sing de befaamde Hofjesconcerten. Wie weet wordt dan het door Carole Kroese gearrangeerde en door Willem Brand geschreven Hofjeslied ten gehore gebracht. Lees ook www.haarlemse-hofjeskrant.nl of thebigsing.nl

De Hofjeskrant ligt op de inpaktafels van de DEKA, AH,VOMAR, JUMBO en PLUS en bij Muys Kantoor en Cadeau en Van der Pigge. In Overveen bij AH, in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook.

advertentie