Afbeelding
Eigen Foto

Kringloopwinkel Woord en Daad zit 1 jaar aan Frieslandlaan en viert dat met diverse activiteiten

Overig

HAARLEM Een jaar geleden verhuisde de Woord en Daad kringloopwinkel en Het Open Koffie Huis, onderdeel van Stichting Ontmoeting, van het winkelcentrum Schalkwijk naar een nieuw pand aan de Frieslandlaan 1. Dit nieuwe onderkomen werd op 18 mei 2021 geopend en dat wordt precies een jaar later woensdag 18 mei gevierd met diverse activiteiten. “De opening zelf hebben we niet kunnen vieren door de coronamaatregelen, dus doen we het een jaar later alsnog”, aldus Henny Ritsema van Woord en Daad.

Iedereen is deze dag tussen 11.00 en 16.00 uur welkom om het 1-jarige bestaan van de kringloopwinkel op dit adres mee te komen vieren. Om 11.15 uur is er een officiële opening door wethouder Meijs, om 11.30 uur gevolgd door een jubileumwandeling met gids door de Molenwijk. Maar ook de rest van de dag is er genoeg te beleven bij Woord en Daad. Er is een modeshow (vanaf 13.00 uur ieder uur), er zijn diverse activiteiten voor kinderen, er worden culturele maaltijden verkocht en er is een minimarkt en livemuziek.

Drie jaar geleden opende de Stichting Woord en Daad een kringloopwinkel in het oude V&D pand in winkelcentrum Schalkwijk. Toen was echter al bekend dat dit een tijdelijk onderkomen zou zijn in verband met de renovatie van het winkelcentrum. Gelukkig wist de stichting een nieuw onderkomen te vinden aan de Frieslandlaan in de voormalige garage van Wester.

Volgens Ritsema is het onderkomen aan de Frieslandlaan uniek omdat hier vier partijen onder één dak samenwerken aan verbinding, ontmoeting en aandacht voor de medemens: Woord en Daad, Stichting Ontmoeting, Het Open Huis en Wijkraad Molenwijk. Zowel de kringloopwinkel van Woord en Daad als het Open Koffie Huis wordt gerund door een grote groep enthousiasten vrijwilligers. Daarnaast zijn er werkervaringsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij werken aan activering, toeleiding naar betaald werk en begeleide dagbesteding”, aldus Ritsema.

De opbrengst van de kringloopwinkel gaat voor een deel gaat naar Het Open Huis, waar maatschappelijke projecten worden uitgevoerd. Daarnaast gaat er ook een deel van de opbrengst naar duurzame projecten in derdewereldlanden. “Bijvoorbeeld naar een project in Burkina Faso”, aldus Tonny Kortekaas van Stichting Ontmoeting. “Dankzij de inkomsten van de Woord en Daad winkels konden vorig jaar meer dan vijfduizend jongeren opgeleid worden tot zonne-technicus. Zij kunnen daardoor aan de slag om huizen, scholen en klinieken van zonnepanelen te voorzien. Zo draagt onze kringloopwinkel bij aan perspectief en duurzame verandering voor mensen in armoede”.

Ook het Open koffie Huis is een onderdeel van de Stichting Ontmoeting. “Het is een huiselijke ontmoetingsplek voor de hele wijk waar verschillende culturen samenkomen”, aldus Kortekaas. “Een laagdrempelige sfeervolle ontmoetingsplek waar iedereen welkom is om te genieten van heerlijke koffies en anderen te ontmoeten”. 

De openingstijden van de kringloopwinkel en het koffiehuis zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Deze tijden gelden ook voor de inname van spullen.

Kijk voor meer informatie over de open dag op https://www.facebook.com/WenDSchalkwijk

advertentie