Afbeelding
Eigen Foto

Triple ThreaT wint ‘Appeltje van Oranje’, Koning reikt Oranje Fonds-prijzen uit op Paleis Noordeinde

Overig

HAARLEM Het Haarlemse Triple ThreaT is samen met JongPIT uit Amsterdam de winnaar van de Appeltjes van Oranje 2022. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens de uitreiking op Paleis Noordeinde, waar Koning Willem-Alexander de prijzen aan de winnaars heeft overhandigd. Ook Young Leaders Community uit Den Haag wist een van de prijzen in de wacht te slepen. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks door het Oranje Fonds toegekend aan uitzonderlijke sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in de samenleving. Het is de 20e keer dat de prijzen worden uitgereikt.   

Ieder jaar hebben de Appeltjes van Oranje een ander thema. Dit jaar is dat ‘Kansengelijkheid voor álle Jongeren’. Want het is helaas niet vanzelfsprekend dat alle jonge mensen dezelfde kansen krijgen. De ongelijkheid tussen verschillende groepen jongeren neemt steeds verder toe, blijkt uit diverse onderzoeken. Door de coronacrisis zijn de problemen vergroot en beter zichtbaar. Jongeren komen extra in de knel door het wegvallen van onderwijs, stageplekken, (vast) werk, inkomen, structuur en sociale contacten. Ze ervaren thuis meer stress, worden geraakt door bijvoorbeeld toegenomen huiselijk geweld, voelen zich geïsoleerd en verliezen perspectief. Ook ontstaan nieuwe groepen jongeren die kwetsbaar zijn. De winnende projecten zijn dan ook onmisbaar voor veel jongeren in de samenleving. Zij zetten zich op een buitengewone manier in om gelijke kansen te creëren voor jongeren in onze maatschappij.  

De winnaars hebben een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro ontvangen. De prijzen worden in lustrumjaren, zoals dit jaar, uitgereikt door Koning Willem-Alexander. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De uitreiking was te volgen via een livestream en kan teruggekeken worden via oranjefonds.nl.   

Het Haarlemse Triple ThreaT is dit jaar de winnaar van het Grote Appeltje. Zoals de naam al zegt is dit beeldje iets groter dan de rest. Triple ThreaT krijgt deze eer omdat het initiatief door jongeren zélf gestart is en zij er al jaren succesvol voor zorgen dat de deelnemers hun talenten ontdekken en in kunnen zetten. De organisatie biedt jongeren uit zogenoemde achterstandswijken een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die voor ze klaarstaan. “Het is een organisatie die jongeren de drempel over helpt tussen droom en daad”, zei koning Willem Alexander. “Dat heb ik zelf gezien tijdens mijn bezoek in 2018. Het is een organisatie die jongeren uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen in lastige omstandigheden en zo een rolmodel te worden voor anderen”. 

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.   


Afbeelding
advertentie