Afbeelding
Twan de Veer

Spaarndams boezemgemaal open voor publiek op Wereld Vismigratie Dag

Overig

SPAARNDAM Zaterdag 21 mei wordt voor de vijfde keer de Wereld Vismigratie Dag gehouden. Dit lustrum viert het hoogheemraadschap van Rijnland met een Open Dag in boezemgemaal Spaarndam. Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen welkom bij het gemaal aan de Pol 52. 

Rijnland zet het monumentale boezemgemaal in de schijnwerpers, omdat het onlangs is verrijkt met een gloednieuwe vispassage. Een vispassage is een sluiproute voor vissen die het mogelijk maakt veilig en wel het gemaal te passeren op hun jaarlijkse trektocht. Dat zorgt voor blije vis en daar wordt iedereen blij van.

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers rondkijken en uitleg krijgen over de werking van de vispassage, de functie van het gemaal en het werk van een waterschap in het algemeen.

Er is deze dag een onderwatercamera aanwezig die beelden van het leven onder water laat zien. Op het terrein worden verder slootsafari’s georganiseerd, begeleid door vrijwilligers van het IVN (Instituut voor Natuureducatie), waar jong en oud zelf waterdiertjes en vissen kunnen vangen en benoemen. KInderen kunnen meedoen aan een vissenvlag-tekenwedstrijd en bij het gemeenlandshuis iets verderop zijn vrijwilligers aanwezig die meer kunnen vertellen over de geschiedenis van het gemaal, de dijk en het leven van Spaarndammers door de eeuwen heen.

Spaarndam leent zich niet voor autoverkeer en de parkeermogelijkheden zijn beperkt. Kom daarom zoveel mogelijk met de fiets. Als je met de auto komt, graag parkeren op het terrein van de supermarkt op de Lageweg 1b. Daarna is het een wandeling van een kwartier naar het gemaal.

World Fish Migration Day (WFMD) wordt elke twee jaar georganiseerd om wereldwijd bewustzijn te creëren over het belang van trekvissen en vrij stromende rivieren. Dit jaar wil de organisatie de honderden damverwijderingen vieren die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd en gepland, en vishelden over de hele wereld aanmoedigen om te pleiten voor vrij stromende rivieren, het verwijderen van barrières en de terugkeer van rivieren vol vis.

www.blijevis.nl/wereld-vismigratie-dag-2022-vis-kijken-bij-gemaal-spaarndam/

advertentie