Steeds meer VvE's verduurzamen, waaronder VvE Reinaldahuis dat in 2019 zo'n 400 zonnepanelen liet plaatsen om de energiekosten en de CO2-uitstoot verder te reduceren.
Steeds meer VvE's verduurzamen, waaronder VvE Reinaldahuis dat in 2019 zo'n 400 zonnepanelen liet plaatsen om de energiekosten en de CO2-uitstoot verder te reduceren. Eigen Foto

Bijna 1 op de 7 woningen in Noord-Holland heeft zonnepanelen, in Haarlem nog geen 10 procent

Overig

HAARLEM Noord-Hollanders kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 13,2 procent van de Noord-Hollandse woningdaken panelen te vinden. De provincie telt volgens de meest recente data zo’n 178.000 woningen met zonnepanelen, een stijging van 168 procent ten opzichte van 2017. Inwoners van Uitgeest zijn in Noord-Holland de grootste liefhebbers van zonne-energie. De Haarlemse regio loopt echter nog redelijk achter. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

In Nederland heeft zo’n 17,8 procent van de woningen zonnepanelen op het dak. Op het gebied van zonne-energie lopen Noord-Hollanders dus nog iets achter op de rest van Nederland. In Amsterdam (4,2 procent) hebben woningen naar verhouding het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken. Hierover zegt Independer energie-expert Joris Kerkhof: “Ook al blijven steden achter er is wel flinke een toename in het aantal zonnepanelen. In absolute zin ging Amsterdam bijvoorbeeld van 7.000 woningen naar bijna 19.000 woningen met zonnepanelen. ” 

In Uitgeest zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken (35,6 procent). Ruim een derde van de woningen heeft een installatie op het dak. Ook in Castricum zijn veel inwoners die geïnvesteerd hebben in zonne-energie (33,6 procent). Daar kan de Haarlemse regio nog wat van leren. In Haarlem zelf is slechts 9,6 procent van de huizen van zonnepanelen voorzien, maar dat is nog altijd meer dan in Zandvoort: 5,3 procent. In Heemstede heeft 12,8 procent van de inwoners geïnvesteerd in zonne-energie, in Bloemendaal 11,7 procent en in Velsen 11,2 procent. Alle plaatsen in de Haarlemse regio zitten dus onder het provinciale en landelijke gemiddelde. 

“We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.  

advertentie