Elly Mulder
Elly Mulder Eigen Foto
COLUMN

Opkomen voor ‘die klotejunks’

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Elly Mulder, straatpastor.  

“Klotejunks. Niet goed voor positieve beeldvorming van daklozen.” Deze tekst stond een tijdje geleden onder een Facebook bericht van Stem in de Stad. Het was een bericht over twee documentairemakers die een aantal daklozen in de stad volgen. Om met deze mensen in contact te komen, hadden ze bij Stem aangeklopt. 

Het is natuurlijk waar. Mensen die verslaafd zijn, zorgen vaak voor overlast. Vooral als ze daarbij ook over straat zwerven. Niet goed voor welke beeldvorming dan ook. 

Wat dat betreft, heb je van ‘nette’ verslaafden - in andere sociale kringen, zeg maar - minder last. Sterker, dan vinden we het soms wel gezellig. 

Maar feit is dat iedereen een verhaal heeft. Jij. Ik. Die ‘junk’. En het is echt een goed idee om niet te snel over iemand te oordelen. Want je weet het gewoon niet. 

Als je niet in iemands schoenen loopt, weet je niet wat hij heeft meegemaakt. Dan weet je niet waarom iemand bepaalde keuzes maakt. Een verslaving, hoe die ook begonnen is, wordt uiteindelijk altijd een gevangenis. Waar mensen moeilijk uitkomen. Maar het kan wèl. 

Wat helpt, is als mensen je niet meteen afwijzen. Je meteen veroordelen. Wat helpt, is een beetje verder kijken. Om de mens achter de drugs te zien. Om te proberen het verhaal een klein beetje te begrijpen. Dat is wat we bij Stem doen. Mensen in hun waarde laten. Want je weet het gewoon niet. 

Bij Stem in de Stad luisteren we naar de verhalen. We komen voor mensen op. Ook voor ‘klotejunks’. En de beeldvorming? Daarvoor vertrouwen we op documentairemakers die met een open blik en een warm hart de daklozenwereld instappen. 

Met hartelijke groet, Elly Mulder, straatpastor 

advertentie
advertentie