Afbeelding
Eigen Foto

Directeur Stripdagen Haarlem toont deel collectie SF-pockets in Kleinste Museum van Haarlem

Overig

HAARLEM Tonio van Vugt, directeur van Stripdagen Haarlem, opent vrijdag 20 mei om 16.00 uur zijn eigen expositie in het Kleinste museum van Haarlem. Hij laat een deel van zijn verzameling van ruim driehonderd Amerikaanse Science Fiction pockets uit de jaren ‘50 en ‘60 zien. De pockets hebben speciaal ontworpen covers en zijn geschreven door de beste schrijvers uit die tijd.

De jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw zijn het gouden tijdperk van de grootste auteurs in dit SF-genre: Isaac Asimov, Philip K. Dick, Frederic Brown, Ray Bradbury, Robert A. Heinlein, Robert Sheckley. De vormgeving van de covers is voor stripliefhebbers om te watertanden: op abstracte kunst en swinging sixties leunende grafische ontwerpen met soms uitzinnige typografie.

Van Vugt zegt over zijn verzameling in het Kleinste museum van Haarlem: “Ik heb de allermooiste covers uitgezocht, waarop de meest uitzinnige werelden worden uitgebeeld. Deze selectie sluit mooi aan bij het thema Wereldbouwers van Stripdagen Haarlem. Mijn favorieten pockets zijn geïllustreerd door Richard M. Powers, die een heel herkenbare stijl had: een mengelmoes van abstracte kunst en swinging sixties zoals de cover van ‘Alternating Currencies’ van Frederik Pohl. De covers zijn vaak ook heel humoristisch, zoals die van ‘The Girls from Planet 5’ van Richard Wilson”.

Bij de pockets in het piepkleine museum staan kleurige maanraketjes, andere voertuigjes en kleine zilveren astronautjes. Speelgoed dat Van Vugt netjes heeft bewaard uit zijn jeugd in de jaren ’50 en ’60. De start van zijn verzameling waren Nederlandse pockets Zwarte Beertjes en Meulenhoff SF, met prachtige omslagillustraties van Dick Bruna, Roland Topor en Friso Henstra. Zijn eerste Amerikaanse pocket was een bundeling griezelverhalen ‘Ten Tales to Chill You to the Bone’ uit de jaren zestig. Het grootste deel van de collectie Amerikaanse SF pockets kocht hij vier jaar geleden in één keer van een Facebookvriend. “Ik greep mijn kans. Zo veel mooie covers, die kon ik niet laten liggen”.

De verzameling van Van Vugt is nog niet ‘af’. Hij koopt nog steeds op rommelmarkten, bij kofferbakverkopen of op de boekenmarkt op het Spui in Amsterdam. Ook vind hij wel eens wat in een boekenkastje. Hij vindt het ongelooflijk wat de mensen soms allemaal wegdoen. Maar hij blijft ook nuchter. Voor de directeur van de Stripdagen is het allemaal fool’s gold, veel waard voor hem maar voor een ander slechts oud, muf papier.

Het Kleinste museum van Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 presenteert vijf keer per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

advertentie