Afbeelding
Eigen Foto

Handgeschreven gedicht Van den Vondel in Haarlem geveild voor 42.500 euro

Overig

HAARLEM Een handgeschreven gedicht van de beroemde dichter Joost van den Vondel is woensdagochtend in Haarlem geveild voor 42.500 euro. Het gaat om het gedicht 'Vredeswensch', dat Vondel in 1633 naar Constantijn Huygens stuurde.

De opbrengst is hoger dan verwacht. Eerder schatte veilinghuis Bubb Kuyper Veilingen in dat het werk zo'n 20.000 à 30.000 euro zou opleveren. "Het manuscript is zo zeldzaam en bijzonder dat het moeilijk is om een heel precieze schatting te doen", aldus een woordvoerder van het veilinghuis. "Dus we hoopten en verwachtten misschien al iets meer. We zijn zeer tevreden met deze opbrengst."

In het gedicht roept Vondel Huygens op zijn invloed aan te wenden om stadhouder Frederik Hendrik over te halen vrede te sluiten in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje. Huygens was secretaris van de stadhouder en ook onder meer dichter. Er zijn twee door Vondel geschreven exemplaren van 'Vredeswensch' bekend. Het andere document, dat hij aan dichteres Maria Tesselschade Roemers Visscher stuurde, wordt bewaard in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam.

Het gedicht werd naar de veiling gebracht door een particulier die anoniem wenst te blijven. Wie de biedingsstrijd heeft gewonnen en nu dus eigenaar is van het manuscript, maakt Bubb Kuyper Veilingen niet bekend. "Over de koper doen wij geen mededelingen." Wel kan de woordvoerder zeggen dat er twee partijen gestreden hebben om het gedicht en dat het winnende bod rond 11.30 uur woensdagochtend werd uitgebracht.

Joost van den Vondel werd in 1587 geboren in Keulen en ontwikkelde zich tot een van de grootste schrijvers van de Gouden Eeuw. Hij produceerde tal van gelegenheidsgedichten, satires en toneelstukken. Hij stierf in 1679 op 91-jarige leeftijd in Amsterdam en liet een groot oeuvre na.

advertentie