Afbeelding
Eigen Foto

‘De kelk van Heerom’ biedt inkijkje in Roomsche leven tijdens WOll

Overig

HAARLEM Zaterdag ziet het boek ‘De Kelk van Heerom’ het levenslicht, een bijzondere familiegeschiedenis met een Haarlems tintje. Het boek beschrijft namelijk de zoektocht van Wim Eggenkamp naar de kelk die een gelijknamig familielid in 1939 bij zijn priesterwijding kreeg. En die blijkt na veel omzwervingen in de Haarlemse kathedraal te staan. 

Bij zijn priesterwijding in 1939 krijgt pater Wim Eggenkamp, lid van de kloostercongregatie van het Goddelijk Woord (SVD), van zijn ouders een kelk gemaakt van het goud en zilver uit de Blaricumse klederdracht van zijn (groot)moeder. Als hij in 1946 naar de missie op Flores en omliggende eilanden vertrekt, neemt hij die kelk uiteraard mee. Eggenkamp maakt de lange overtocht op één van de eerste boten die na de oorlog met voornamelijk militairen naar Indonesië voeren. 

Anderhalf jaar nadat Eggenkamp in Indonesië is aangekomen, sterft hij in 1947 aan een combinatie van malaria en tyfus. De kelk wordt doorgegeven aan de eerste inheemse priester uit het dorp Lamalera op het eiland Lembata, waar Eggenkamp pastoor was.

Vijftig jaar later bezoekt neef en naamgenoot Wim Eggenkamp met zijn vrouw Mariek als eerste familielid de plaatsen, waar zijn ‘Heeroom” werkte en overleed. De kelk blijkt daar niet meer aanwezig te zijn en dat leidt tot een wonderbaarlijke zoektocht. ‘De kelk van heeroom’ vertelt over deze zoektocht, maar geeft ook inkijkjes in het ‘Rijke Roomsche Leven” in Nederland tussen 1939 en 1945 en in de geloofsbeleving in het huidige Indonesië. 

Mariek Eggenkamp, die de zoektocht van haar man en de historie van diens heeroom optekende, verweeft in het boek tweeverhaallijnen: de levensloop van de missionaris en de pelgrimage + zoektocht naar de kelk. Die vormt onmiskenbaar het verbindende element en blijkt inmiddels een verrassende eindbestemming te hebben. De kelk is namelijk terug in Nederland en wordt in de Haarlemse kathedraal gebruikt bij de maandelijkse Indonesische vieringen. Daarin wordt voorgegaan door paters uit de missie op Flores en omliggende eilanden. 

Destijds ging pater Eggenkamp naar Indonesië om daar het geloof te verkondigen, nu zijn de rollen omgedraaid en komen Indonesische paters van dezelfde congregatie naar Nederland om hier de Nederlanders van hun geloof te getuigen. Ook in dat opzicht vervult de kelk hier een verbindende rol.

De kelk van heeroom is geïllustreerd met ruim 120 historische afbeeldingen en kleurenfoto’s uit het familiealbum. Kaderteksten verduidelijken locaties, missie, politieke toestand, etc. en het 128 pagina’s tellende boek bevat een verklarende woordenlijst van katholieke begrippen en Indonesische woorden. Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven en kost 21 euro. Het is verkrijgbaar bij de Haarlemse kathedraal en bij de boekhandels de Vries van Stockum en Athenaeum.

advertentie