Veel kinderen hadden hun juf of meester al herkend tijdens de opvoering.
Veel kinderen hadden hun juf of meester al herkend tijdens de opvoering. Wijnand Burger/BDU

Kinderen genieten van verlaat Sinterklaastoneel in Zandvoort

Overig

ZANDVOORT Elk jaar rond Sinterklaas wordt door leerkrachten uit het Zandvoortse basisonderwijs een toneelstuk opgevoerd. Dit gebeurd al 68 jaar. Vorig jaar kon de uitvoering door de covid crisis niet doorgaan. Nu de crisis wat is uitgedoofd besloten de onderwijzers het stuk toch nog op te voeren. Op 19 en 20 mei werd het lachen, gieren en brullen in theater ‘De Krocht’ voor alle leerlingen van de Zandvoortse basisscholen vanaf groep drie.

Het stuk ging over koning Tourmalijn, die van zijn eksterogen af wilde. Hij heeft daar een beloning voor uitgeloofd en daardoor komen er veel kwakzalvers langs om hem te genezen. Een natuurgenezer dr. Alexander Kietel en de Chinese arts Noga Blokki komen een poging wagen. Onder luid gelach van de kinderen om hun vergeefse genezingspogingen worden ze als nummer 38 en 39 de gevangenis ingeworpen. Dan volgen er de vreemdste ontwikkelingen, waaronder een diefstal en een overval op een oud vrouwtje, die over een magische zalf beschikte. Hiermee zouden de eksterogen van de koning genezen kunnen worden. Gelukkig komt alles weer goed door een slome lakei. Hij krijgt het zalfje als beloning voor het ontzetten van het oude vrouwtje. Wanneer hij het zalfje op zijn hoofd smeert verliest hij zijn traagheid. Daarna weet hij de koning te genezen. Als beloning mag hij met de prinses trouwen, die trouwens al een oogje op hem had. Zo eindigt het sprookje en kunnen de kinderen vrolijk terug naar school. 

Er is weer druk gerepeteerd door de leerkrachten. “Vooral in deze tijd was dat moeilijk,” zegt Gerard van Diemen van de Oranje Nassauschool. “Dit is de tijd van de schoolreisjes, Koningsdag en Bevrijdingsdag, Cito-toetsen en overgangsrapporten. Dat maakt het voor ons extra lastig om tijd te vinden om te repeteren. Maar de kinderen hebben genoten en daar doe je het voor.” 

De regie was in handen van Thea van der Woerd. Gerard Kramer zorgde voor het licht en geluid. Naast Van Diemen bestaat de crew uit Cornelie Schraa, Marleen Boet. Maaike Cappel, Fieke Stevens Claudia Borstel, Conny Kramer, Lucia Singer, Wendy Jacobs en Barry van der Woerd.

Veel kinderen hebben hun juf of meester al herkend. Dat blijkt na afloop, want ze mogen alle acteurs na afloop de hand schudden.

Door Wijnand Burger

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie