Everdien van Duin.
Everdien van Duin. Eigen Foto
COLUMN

Een kopje koffie en wat vriendelijkheid

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, vrijwilliger Postkamer.  

Een nieuwe vrijwilliger zei me kortgeleden dat het werk bij Stem in de Stad haar laat zien dat er meer is dan het vertrouwde veilige leven dat ze leeft. Ze realiseert zich dat het niet voor iedereen weggelegd is om een regelmatig leven te leiden met werk, huis en gezin. En dat dat oké is. 

Ze dacht eerst dat ze de gasten van Stem in de Stad vooral op het goede spoor moest zetten. Inmiddels denkt ze dat er zijn, een verhaal aanhoren en samen een kopje koffie drinken net zo waardevol, zo niet waardevoller is. Want wij vrijwilligers in het Aanloopcentrum kunnen niet hele systemen omver werpen, we kunnen geen grote schulden wegwerken of iemand clean maken. 

Wat we wel kunnen is aandacht geven, een gesprek van mens tot mens. Vragen hoe het met iemand gaat en dan ook echt luisteren naar wat wordt gezegd. 

Een paar weken geleden kwam een jongen zijn post ophalen, die vertelde dat hij werd gezocht door de politie. Hij had voor de zoveelste keer weer foute dingen gedaan, zei hij. Natuurlijk wist hij wel dat het niet goed was wat hij steeds maar deed, maar het was erg makkelijk om zo geld te verdienen. Hij had in zijn jeugd niet anders gezien. “Maar”, zei hij, “ik ga er echt mee stoppen”. 

Ik was enigszins overdonderd door zijn spontane ontboezeming. Het enige wat ik wist te zeggen was dat hij na zijn detentie gewoon weer welkom was bij Stem in de Stad. Hij zei dat hij dat wist en dat hij het fijn vond. Er zijn voldoende beroepskrachten bij Stem in de Stad en daarbuiten die mensen praktisch verder kunnenhelpen. Helpen bij het aanvragen van een uitkering, het vinden van woonruimte of bij een verblijfsvergunning. Daar ben ik niet voor. Ik ben er voor het kopje koffie, het chocolaatje en het stukje vriendelijkheid.

Stem in de Stad kan altijd vrijwilligers gebruiken. Misschien is het ook iets voor u?

Everdien van Duin, vrijwilliger Postkamer

advertentie
advertentie