Anita Brouwer.
Anita Brouwer. Eigen Foto
COLUMN

Waarom Nederlands leren belangrijk is

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator Het Nieuwe Wereldhuis.   

Ik was vorige week in een kledingzaak en werd geholpen in het Engels. Een nieuwe ervaring! Het was even omschakelen. Gelukkig kán ik omschakelen, maar voor oudere mensen kan dat soms ingewikkeld zijn. Die oudere generatie is de Engelse taal niet altijd machtig.

De reden dat buitenlandse mensen in Nederland aangenomen worden zonder dat zij het Nederlands beheersen begrijp ik heel goed. Met zo’n enorm werknemerstekort moet je als werkgever toch wat! Of dit een goede ontwikkeling is, daar zet ik toch nog mijn vraagtekens bij. Kunnen we elkaar echt goed begrijpen als we geen gemeenschappelijke landstaal meer hebben? Begrijpen we elkaar nog in detail? 

Toen de oorlog in Oekraïne net uitbrak, kwamen grote groepen Oekraïners om zich op te geven voor Nederlandse les. Na een aantal lessen nam het animo af. Zij hadden bedacht dat je met alleen Engels toch ook een eind zou moeten komen qua werk. Daarnaast heerste natuurlijk het idee dat men snel terug zou keren naar Oekraïne. Dan heb je meer aan een cursus Engels. Begrijpelijk! 

Maar Poetin heeft het helaas nog niet opgegeven en hele steden zijn inmiddels met de grond gelijk gemaakt. Dat sterkt mij in het idee dat het voor mensen uit bepaalde gebieden toch nog wel een tijd zal duren voordat zij terug kunnen keren. Daarnaast hadden zij ook ontdekt dat het toch niet zo eenvoudig is om in elke willekeurige branche een baan te vinden als je geen Nederlands spreekt. Veel Oekraïners zijn hoog opgeleid. Langzaamaan zien wij dus bekende gezichten terugkeren tijdens de Nederlandse les. Ze zijn van harte welkom! Wat zou het mooi zijn als zij de taal snel kunnen leren!

De mensen die wel hebben doorgezet lukt het inmiddels aardig om Nederlands te begrijpen. Sommigen kunnen het zelfs al redelijk spreken. Zij oefenen elke dag en dan kun je blijkbaar toch behoorlijk ver komen met zo’n ingewikkelde taal als Nederlands. Ik voel me trots. Trots op deze mensen, die ondanks alle ellende zo’n doorzettingsvermogen tonen. En trots op de leerkrachten, die hen hierbij trouw hebben ondersteund!

Anita Brouwer, coördinator Het Nieuwe Wereldhuis

advertentie
advertentie