Ellen Oosterom
Ellen Oosterom pr

Debuutboek Haarlemse schrijfster Ellen Oosterom over ziekte, kwetsbaarheid en familiebanden

Overig

HAARLEM Deze zomer verschijnt Bloedband, het debuut van Ellen Oosterom. Een persoonlijk verhaal over de plek in het gezin waarin zij is opgegroeid. De titel verwijst naar haar twee broers: de een was stamceldonor, de ander overleed na zijn geboorte, naar haar ouders en haar eigen gezin met twee kinderen. Het is een hoopvol verhaal met thema’s als loyaliteit, kwetsbaarheid, liefde en veerkracht.

ZIEK Van jongs af aan is Ellen gegrepen is door taal, boeken en verhalen. Tot na de geboorte van haar jongste kind werkte ze als logopedist. “In 2008 toen mijn dochter negen en mijn zoon zes was, kreeg ik acute leukemie. Mijn enige broer bleek geschikt als stamceldonor. Ik schreef alles van me af, het was mijn manier van verwerken.” Zeven jaar geleden volgde Ellen een eerste schrijfcursus. Zij schreef columns voor Hematon Magazine, het blad van de patiëntenorganisatie voor bloed- en lymfeklierkanker en nu verschijnt er dit boek.

ROUW Toen zij ernstig ziek was, lag alles in haar leven onder een vergrootglas. “Alles werd uitvergroot. Dat wat ik fijn vond én datgene waarmee ik moeite had. Toen ik herstelde en bonustijd kreeg, wilde ik verder zonder belemmerende patronen. Ik heb professionele hulp gezocht en kwam erachter dat ik was vastgelopen in een gebeurtenis die voor mijn geboorte plaatsvond: mijn ouders verloren hun eerste kind toen hij drie dagen oud was. Het was een tijd waarin amper aandacht was voor rouwbegeleiding en rouwverwerking. Dit boek heb ik geschreven om te laten zien hoe oude patronen in de weg kunnen staan en tijdens ernstige ziekte zichtbaar worden.

HAARLEM Ellen Oosterom is in Haarlem geboren en opgegroeid en is altijd in de omgeving blijven wonen. Sinds 2008 woont ze in Overveen. Haarlem en omgeving is dan ook het decor waarin het verhaal zich afspeelt. Ze schrijft over haar ouderlijk huis in de Koninginnebuurt, de scholen en kerk van haar jeugd, het centrum, de Haarlemmer Hout, het strand, de duinen en het VUmc. Haar broer die stamceldonor was, is boswachter in de Kennemerduinen.

Bloedband is vanaf 3 juli verkrijgbaar bij de boekhandels in Haarlem en Heemstede (De Vries van Stockum, Kennemer Boekhandel, Athenaeum en Boekhandel Blokker) en bij Primera Overveen. De opbrengst is bestemd voor Stille Levens, Kenniscentrum Babysterfte.

Afbeelding
advertentie
advertentie