Afbeelding
Archief

40-jarig vrouwenkoor Malle Babbe zette Nederlandse koren in Hollywood op de kaart

Overig

HAARLEM Het Haarlemse vrouwenkoor Malle Babbe viert het 40-jarige bestaan en heeft zichzelf in vier decennia goed op de kaart gezet. Zo verwierf het koor nationale en internationale faam door hun cd-opnames en vele uitvoeringen van ‘Song of Survival’; het stemmenorkest van vrouwen in een interneringskamp tijdens WOII. Dit nummer werd zelfs in een Hollywoodfilm gebruikt. 

Vrouwenkoor Malle Babbe werd veertig jaar geleden opgericht door de illustere Haarlemse dirigent Leny van Schaik en trad sindsdien ruim 350 keer op met een veelzijdig internationaal repertoire dat reikt van motetten van Mendelssohn, Bartholdy, Gustav Holst en een 8-stemmig Ave Maria tot liedjes van Annie M.G Schmidt en Willem Wilmink en talloze volks-, levens- en kinderliedjes. 

Uitvoeringen van Malle Babbe zijn niet zelden uitverkocht en worden veelal geroemd om de muzikale kwaliteit, unieke uitstraling en toegankelijkheid. Het koor zingt net zo toegewijd voor notabelen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens Dodenherdenking, als in een verzorgingstehuis.

HISTORIE In 1982 begon Leny van Schaik, toen 39 jaar en net afgestudeerd aan de opleiding koordirectie, een vrouwenkoor. Ze plaatste een oproep in de krant en ronselde zangers onder kennissen. Op woensdag 23 juni 1982 kwam ze met een groepje vrouwen bij elkaar voor een eerste repetitie. Vanaf dat eerste begin was de kwaliteit onomstotelijk. Het koor kon al gauw rekenen op veel aandacht, optredens en op vele Haarlemse fans. 

Het echt grote succes moest echter nog komen, dat gebeurde begin jaren ’90, met ‘Song of Survival’: Klassieke muziekstukken door vrouwenstemmen gezongen in een Japans interneringskamp in voormalig Nederlands-Indië tijdens WOII. De cd die van Schaik met Malle Babbe maakte van deze ontroerende en tot op de dag van vandaag zeer actuele muziek, werd gebruikt in de Hollywoodproductie ‘Paradise Road’. Een film van regisseur Bruce Beresford, over de vrouwen in het betreffende kamp, met Glen Close en Cate Blanchet in de hoofdrollen. 

Meer recent werd een fragment van het door Malle Babbe gearrangeerde èn gezongen Indisch Onze Vader gebruikt in de Nederlandse filmproductie ‘De Oost’, van regisseur Jim Taihuttu.

CORONA Malle Babbe heeft de moeilijke coronaperiode ‘overleefd’, maar zag door corona wel een terugval in het aantal leden. Toch zijn er nog ruim twintig koorleden over, van wie sommigen al langer dan 25 jaar lid zijn, die trouw elke woensdagochtend repeteren in Gebouw Zang & Vriendschap in Haarlem. Na de lockdown wordt weer gewerkt aan het opbouwen van het repertoire, met precisie en grote kennis samengesteld door de inmiddels 79-jarige Van Schaik. Jong van geest en met dezelfde onuitputtelijke passie voor samenzang leidt zij nog elke week haar eigen Vrouwenkoor Malle Babbe.

Kijk voor meer informatie op www.vrouwenkoormallebabbe.nl

advertentie