Raadslid Janneke Moedt bij de mobiele Veganmobile
Raadslid Janneke Moedt bij de mobiele Veganmobile Eigen Foto

Nieuwe Haringparty bij Provinciehuis, Partij voor de Dieren deelt vegahapjes uit

Overig

HAARLEM In de tuin van het Haarlemse Provinciehuis werd woensdag na twee jaar van coronaonderbreking weer de jaarlijkse Nieuwe Haringparty gehouden. Deze netwerkbijeenkomst, waar ongeveer 250 ondernemers en politici op af waren gekomen, werd georganiseerd door accountantskantoor RSM en Haarlem Marketing. Traditiegetrouw werd de eerste ‘Hollandse Nieuwe’ gehapt door burgemeester Jos Wienen.

De Partij voor de Dieren was bij de Haringparty aanwezig met een ludieke tegenactie tegen het haring happen. Onder het motto ‘Kappen met haring happen. Netwerken kan ook zonder net’ deelde de partij bij een kraam bij de ingang van het Provinciehuis veganistische hapjes uit. “Netwerken is nuttig, maar waarom moet dat gepaard gaan met het eten van dode dieren, dierenleed en verstoring van ecosystemen door overbevissing”, zo liet raadslid Janneke Moedt, die bij de kraam stond, weten.

De Partij voor de Dieren wees de aanwezigen er op dat uit wetenschappelijke rapporten blijkt dat overbevissing een ernstige bedreiging vormt voor de biodiversiteit van oceanen. En overbevissing is eerder regel dan uitzondering, zo werd tussen 2015 en 2020 in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, inclusief Noordzee en Oostzee, maar liefst 988.875 ton teveel haring gevangen. Daarnaast werd er ook 1.584.574 ton teveel makreel gevangen en 2.208.021 ton teveel blauwe wijting. 

Ook zijn de huidige vangst- en dodingmethoden in de visserij volgens de Partij voor de Dieren zeer visonvriendelijk. De doodsstrijd van gevangen vissen duurt tientallen minuten tot uren, voordat zij door verstikking om het leven komen. Of de vis wordt gestript, waarbij hij levend van zijn ingewanden wordt ontdaan. Raadslid Janneke Moedt: “Wij willen tijdens de Haringparty daarom laten zien dat er fantastische alternatieven zijn voor een hapje bij de borrel. Wij roepen Haarlem Marketing en RSM dan ook op om volgend jaar een plantaardig netwerkevenement te organiseren”.

Dit jaar liet burgemeester zich de Hollandse Nieuwe in ieder geval nog goed smaken. Hij trok zijn colbertje uit om vlekken te voorkomen, pakte het visje bij de staart beet en nam met het hoofd naar achter de eerste hap. “Een heerlijk visje”, zo oordeelde hij. Overigens liet hij ook weten de ludieke actie van de Partij van de Dieren wel te kunnen waarderen en ook het aangeboden veganistische hapje erg lekker te vinden. 

Raadsleden Janneke Moedt (links) en Jacqueline van den Broek bij de mobiele Veganmobiel.
advertentie