Jos Wienen en Maja Steenwijk
Jos Wienen en Maja Steenwijk JOYCE GOVERDE

Haarlem eert veteranen met perk vol witte anjers

Overig

HAARLEM Naast het oorlogsmonument aan de Jan Gijzenbrug in Haarlem Noord groeien sinds een aantal weken witte anjers in een perk. De bloemen vormen een blijvende herinnering en blijk van waardering voor de inzet van veteranen. Gemeente Haarlem plantte de bloemen een aantal weken geleden zodat de bloemen er op en top bij staan tijdens Nationale Veteranendag op zaterdag 25 juni.

De witte anjer staat symbool voor waardering voor veteranen. De bloem is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De bloem is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als protestmiddel tegen de Duitse bezetting op de verjaardag van prins Bernhard.

Maja Steenwijk werd in 2020 door het Nationaal Comité Veteranendag benoemd als ambassadeur van de witte anjerperken. “Er komt steeds meer waardering voor de veteranen in Nederland en dat vind ik belangrijk. Dat zij gewaardeerd worden. Om die waardering tastbaar te maken zet ik mij in voor het plaatsen van witte anjerperken in Nederlandse gemeenten. Het zijn er inmiddels meer dan honderd en ik vind het heel fijn dat Haarlem hier ook aan meewerkt.”

“In Haarlem wonen ruim 460 veteranen. Ik denk dat er lang te weinig aandacht is geweest voor deze groep mannen en vrouwen die vaak op jonge leeftijd door Nederland zijn uitgezonden om heel gevaarlijk werk te doen in moeilijk omstandigheden. Ik vind dat wij als samenleving een ereschuld hebben aan deze mensen en dat we ze de waardering moeten geven die ze verdienen. Het is mooi dat die waardering tastbaar wordt met het witte anjerperk”, zegt burgemeester Jos Wienen.

Het Nationaal Comité Veteranendag deed in 2019 de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren met een speciaal wit anjerperkje. Het CDA in Haarlem diende in 2021 een motie in om ook in Haarlem een wit anjerperkje aan te leggen. De bloemen bloeien ieder jaar rond Veteranendag.

advertentie
advertentie