Camilo Figueiredo.
Camilo Figueiredo. Eigen Foto
COLUMN

De rode pet

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Camilo Figueiredo, coördinator Ontmoeten.  

Sinds een half jaar werk ik als coördinator bij ‘Stem in de Stad’ en word ik elke dag wel verrast door een groots gebaar. Soms door vrijwilligers, soms door gasten, soms door collega’s. Maar vaak door anonieme mensen die langskomen om iets te doneren, iemand die op één of andere manier samen met Stem in de Stad het verschil wil maken in iemands leven.

Een paar dagen geleden ging de deurbel - er stond een jongen van rond de 18 jaar met een schooltas voor de deur. In zijn schooltas had hij een rode pet met het label er nog aan. En in de rode pet zaten wat spullen die hij niet gebruikte, waaronder een haargel, tandenborstel en drie zeepjes. Hij vroeg of we donaties accepteerden - en zodra ik ja zei overhandigde hij me de rode pet. Maar voordat ik hem kon bedanken arriveerde er een gast; ik maakte snel van de gelegenheid gebruik en vroeg de gast of hij iets nodig had. Toen de gast de rode pet zag was hij blij. Al snel liep hij in alle blijdschap met zijn nieuwe RODE pet rond in (Stem in) de Stad.

Nadat ik de jongen had bedankt, zag ik hem op zijn fiets stappen en lachend vertrekken. En het meest merkwaardige was, dat hij ook een rode pet droeg. Dit deed mij terugdenken aan mijn oma’s favoriete mantra: Alles wat te veel is in jouw huis ontbreekt misschien in het huis van een ander!

Heb aandacht, aandacht en nog eens aandacht voor elkaar. En als je niet meer weet hoe je dit kan doen, is het antwoord simpel: denk aan de jongen met de rode pet en lach, lach echt, lach met je ziel, want zonder twijfel zal het leven je teruglachen. Er is magie voor degenen die in magie geloven, en één van de sleutels zit in de rode pet, genaamd solidariteit.

 Ik heb een rode pet. En wat is de kleur van jouw pet?

Camilo Figueiredo, coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie