Joost van den Bogert.
Joost van den Bogert. Eigen Foto
COLUMN

Haarlem Sociaal én Culinair

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.  

Wat is er mooier dan samen met vrienden of familie aan een lekker gevulde tafel te dineren? Komend weekend maakt Haarlem Culinair er zelfs een festival van. Dat is niet zo vreemd, want samen eten is niet alleen fijn en gezellig, maar we komen dat met ons allen graag speciaal in een Haarlems restaurant doen. Met al zijn restaurants en bistro’s is Haarlem een feest voor de lekkere eters. In 2019 was Haarlem de eerste Gastronomische Hoofdstad van Nederland. En nu in 2022 wordt Haarlem Culinair weer groots gevierd op de Grote Markt.

Toch is er meer te vertellen over bijzondere eetgelegenheden in Haarlem. Want samen eten in een restaurant is lang niet voor iedereen weggelegd. De Grote Markt is komend weekend voor veel mensen onbereikbaar en onbetaalbaar. Veel Haarlemmers kunnen er niet eens aan denken om naar een restaurant te gaan. In deze tijd van krimpende portemonnees is het al lastig genoeg om thuis de hele maand een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. 

Daarom is er gelukkig meer dan alleen Haarlem Culinair: Haarlem Sociaal & Culinair! Op zondag 7 augustus, tijdens Haarlem Culinair, zijn veel Haarlemse sociale keukens te vinden op de Nieuwe Groenmarkt, om de hoek bij de Grote Markt. Daar laten zij zichzelf zien, als plekken waar een gezonde maaltijd samen gekookt en samen gegeten kan worden. Soms elke dag, soms elke week, maar altijd gastvrij voor mensen met een kleine of lege portemonnee. 

Bij Stem in de Stad wordt ook samen gegeten. Drie keer per week is er een voedzame maaltijd, voor mensen die nergens anders kunnen eten. Mensen die bijvoorbeeld geen keuken hebben, of die even in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. Dan is een tafel waar je kunt aanschuiven zo belangrijk, niet alleen voor een gevulde maag, maar ook voor een ontmoeting aan tafel. We zoeken altijd mensen die mee kunnen helpen als vrijwilliger! Kom gerust eens kijken op zondagmiddag 7 augustus!

Joost van den Bogert, pastoraal manager

advertentie
advertentie