Afbeelding
Eigen Foto

Bar Wigbolt en Frans Hals Museum presenteren cocktail tijdensHaarlem Culinair

Overig

HAARLEM Het Frans Hals Museum en de Haarlemse Bar Wigbolt slaan de handen ineen en presenteren komend weekend tijdens Haarlem Culinair Frans 1582: de eerste cocktail geïnspireerd op het werk en leven van de bekende schilder Frans Hals. Eind september volgt er een volledig cocktailmenu gebaseerd op verschillende kunstwerken uit de wereldberoemde collectie van het Frans Hals Museum. 

Het team van de bekende Haarlemse cocktailbar in de Smedestraat, op steenworp afstand van de Grote Markt, trok eerder dit jaar de stoute schoenen aan om de connectie met de kunst in het Frans Hals Museum te maken. Eerder haalde de bar inspiratie voor cocktailmenu’s uit bijvoorbeeld cartoons, bekende sporters en iconische foto’s. Nu zijn de kunstwerken in het Frans Hals Museum de inspiratiebron.

Tijdens de ontvangst in locatie Hof van het museum, kwamen de ideeën voor smaken, stijlen en serveersuggesties al snel naar boven bij Bob van den Bree, mede-eigenaar van Wigbolt: “Wanneer je naar een schilderij kijkt zie je telkens weer iets nieuws dat je aandacht trekt. Van glaswerk en citroenen op stillevens tot losse of juist precieze verfstreken van verschillende schilders. En van de verschillen in de kleding van geportretteerden tot hoe de sfeer op Frans Hals’ schuttersstukken op dat moment was, met Haarlemse schutters die samen praten en drinken om een tafel. Dat willen we ook met deze drankjes: wie een slok neemt van een van onze cocktails ontdekt steeds iets nieuws.”

Op Haarlem Culinair is de eerste cocktail te proeven en ondertussen werkt het team van Wigbolt verder aan de ontwikkeling van de rest van het menu geïnspireerd op kunstwerken uit het Frans Hals Museum.

Frans 1582, de naam van de cocktail, verwijst naar de ‘geboorte’ van de eerste cocktail in samenwerking met het Frans Hals Museum en naar die van Frans Hals. Net als om zijn geboortejaar, de bronnen wijzen op 1582 of 1583, hangt er rond cocktails ook vaak een vleugje mysterie. Het cijfer twee verwijst naar de twee hoofdingrediënten: Elixer D’ Anvers, een kruidenbitter uit het Belgische Antwerpen (de geboortestad van Frans Hals) en Blurred Lines, een fruitige IPA van de Haarlemse craft bierbrouwerij Jopen. Aangevuld met de zeven jaar oude donkere rum van Ron Abuelo uit Panama, passievrucht en limoen, krijgt de cocktail een spannende én toegankelijke smaak. Verwacht een frisse, vrolijke cocktail met een fruitige complexiteit. Net zo zwierig als de ‘losse toets’: de schilderstijl waar Frans Hals bekend om is.

Eind september lanceert Bar Wigbolt het eerste volledige cocktailmenu geïnspireerd op kunstwerken uit het Frans Hals Museum én uit de tentoonstelling Nieuwkomers die daar vanaf 30 september te zien is. Deze tentoonstelling gaat over Vlaamse kunstenaars die tussen 1580 en 1630 de kunst in Haarlem tot bloei brachten. Aan de hand van het werk en leven van zes bekende kunstenaars, waaronder Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key, laat de tentoonstelling zien hoe nieuwkomers de kunst en de stad blijvend veranderden.

De cocktail Frans 1582 is op 4, 5, 6 en 7 augustus te proeven in de tent van Wigbolt Cocktails op Haarlem Culinair. Meer informatie: haarlemculinair.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie