Afbeelding
Eigen Foto

Striptekenaar Joost Swarte brengt bezoek aan Kennemer Boekhandel

Overig

HAARLEM De Kennemer Boekhandel organiseert voor zondag 11 september een Joost Swarte-middag. Striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte zal acte de présence geven en spreken met schrijver en boekverkoper Sem Anne van Dijk over de positie van het beeldverhaal in de literatuur en zijn nieuwste uitgave ‘Biblio + Picto’.

Het gesprek over de positie in de literatuur en de boekhandel is mede naar aanleiding van een column van Van Dijk in ‘Boekblad’ en de ‘Stripgids’, waarin Van Dijk een poging doet men op te roepen om meer beeldverhalen te consumeren. Naast het gesprek zal Swarte een korte lezing geven over zijn artistieke proces en eigenzinnige werkwijze. Na afloop wordt er gesigneerd en kan er met de tekenaar gepraat worden.

Joost Swarte (Heemstede, 1947) is een Nederlands grafisch ontwerper, illustrator en architect en wereldwijd één van de beroemdste Nederlandse stripauteurs. Zijn bekendste stripwerk, zoals ‘Jopo de Pojo’, ‘Anton Makassar’ en ‘Katoen en Pinbal’ (1972-1979), werd tijdens de jaren ‘70 gemaakt. Nadien werd Swarte ook bekender als illustrator en architect.

Hij is een aanhanger van de “Klare Lijn” van Hergé (de geestelijk vader van Kuifje) en Edgar P. Jacobs, en ook de uitvinder van die term. Swarte tekent in een zeer beredeneerde, technisch precieze stijl met veel aandacht voor heldere kleuren en elegantie.

Swarte is verder mede-initiatiefnemer van het tijdschrift ‘Modern Papier’ en uitgeverij Scratches, evenals het Stripdagen Haarlem festival en het Hergé Museum in het Belgische Louvain-la-Neuve. Tevens illustreerde hij werken van de Nederlandse schrijver Nescio en stond en staat de Haarlemmer met zijn tekeningen in de HUMO, Vrij Nederland en de befaamde New Yorker.

Nog tot eind oktober toont Teylers Museum werk van Swarte. Een selectie van zijn werk rond het thema ‘boeken’ is te zien in het Prentenkabinet van het museum.

Swarte is van 15.00 tot 17.00 uur op bezoek bij de boekhandel aan de Kleverparkweg 3. Kaarten zijn voor 7,50 euro te koop via info@kennemerboekhandel.nl of 023-5251944. 

advertentie
advertentie