Afbeelding
Eigen Foto

Oekraïense kinderen genieten van Summercamp in Badhuis Haarlem

Overig

HAARLEM Ongeveer dertig kinderen uit Oekraïne, in de leeftijd van 4 tot 8 jaar, kunnen in augustus genieten van spelen en knutselen tijdens een “Summercamp” in en bij het Badhuis op het Leidse Plein van Haarlem. De vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine heeft dit samen met het Badhuis (een buurthuis in de Leidse buurt) mogelijk gemaakt.

Het Summercamp is dinsdag 9 augustus begonnen. Vier dagen in de week (van dinsdag t/m vrijdag) tussen 10.00 en 15.00 uur is er tijd voor ontspanning en plezier met elkaar. De dertig vluchtelingenkinderen kunnen spelen op het openbare speelplein in de Leidse Buurt. In het Badhuis is er ruimte voor spelletjes, knutselen, wat lekkers eten en drinken, en gewoon een beetje zitten. 

Het Badhuis heeft al een paar maanden de deuren open gezet voor Oekraïense volwassenen. Haarlem4Ukraine is zeer dankbaar dat de ruimte nu ook gebruikt kan worden door kinderen en moeders voor een Summercamp. De dertig kinderen worden begeleid en in de gaten gehouden door Oekraïense moeders. Niet alle moeders zijn erbij. Zij wisselen elkaar af zodat ieder ook af ten toe tijd heeft voor zichzelf: voor werk of andere tijdsbesteding.

Het mooie weer is extra aantrekkelijk. Het speelplein biedt ruimte om te voetballen en er zijn klimtoestellen in een schaduwrijk stukje onder bomen. Wie even niet wil ravotten kan schilderen, knutselen of een spelletje spelen in het Badhuis waar de ventilatoren draaien. In het Badhuis is vrijwilliger Rob aanwezig om te openen, te helpen bij werkzaamheden bij de bar en om de boel een beetje in de gaten te houden. Als de eerste week in het Badhuis goed bevalt voor alle partijen blijft het Badhuis beschikbaar voor de hele maand augustus.

Het is een welkome besteding van de zomer voor de kinderen en hun moeders die gevlucht zijn naar Haarlem. Sinds het uitbreken van de oorlog zet de vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine zich in voor Oekraïners in Haarlem en Oekraïne. Een greep uit de activiteiten: taallessen, lessen over het leven in Nederland, ontspanning zoals danslessen en wandelingen, uitstapjes voor kinderen, benefietconcerten om geld in te zamelen voor een ziekenhuis in Oekraïne, enzovoorts.

Het Summercamp is de meest recente activiteit die nu al succesvol blijkt. Niet echt verwonderlijk meteen geweldig buurthuis, een heerlijk speelplein, bereidwillige mensen en blije kinderen en moeders.

Afbeelding
advertentie
advertentie