Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Wereldreis door Nederland

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Romy en Mira, vrijwilligers ASF.

Regen, kaas en fietsen – dat verwachtten wij van Nederland toen wij wisten dat wij naar Stem in de Stad in Haarlem gingen. Wij zijn Mira en Romy, twee Duitse meisjes die een jaar vrijwilligerswerk bij Stem in de Stad doen. Samen met de Duitse organisatie “Aktion Sühnezeichen Friedensdienst” en door onze tijd hier, hadden wij de mogelijkheid met Nederland kennis te maken.

Mira werkt in het Nieuwe Wereldhuis. Hier komen mensen met allerlei nationaliteiten Nederlands leren. Hier zien we ook verschillende culturen die een levendige uitwisseling hebben met elkaar. 

Romy werkt bij het programma Ongedocumenteerden. In dit jaar heeft zij veel over de IND geleerd en wat het betekent niet gewenst te zijn. Geen mens is illegaal! 

Wij mochten in het afgelopen jaar meer dan 30 culturen met hun feesten, tradities, culinaire specialiteiten en karakteristieke eigenschappen leren kennen. Hierdoor is onze horizon enorm verruimd!

Ook leerden wij wat het betekent in een andere sociale stand te leven. In Duitsland kwamen wij niet in contact met mensen die het in hun leven niet zo goed hebben als wij. 

Bovendien leefden wij samen met Nederlanders, dus maakten wij ook kennis met de Nederlandse mentaliteit en cultuur.  Sinterklaas, Koningsdag, Bevrijdingsdag – dat is nu niet meer onbekend voor ons. 

Hoewel Nederland en Duitsland buurlanden zijn, lijken zij toch niet zo op elkaar als wij dachten. 

Wij waren geshockeerd van de Nederlandse individualiteit en verrast van de punctualiteit van de Nederlandse Spoorwegen. 

Door onze tijd hier leerden wij onze eigen afkomst beter te waarderen en de mogelijkheden die wij al in ons leven hadden. Inmiddels zijn wij goed geïntegreerd in de Nederlandse cultuur. Wij houden ons niet meer zo aan regels zoals wij dat in Duitsland gewend zijn en lopen soms zelfs door een rood stoplicht??

Wij kwamen erachter dat het verre toch dichterbij is dan wij verwacht hadden.

In dit jaar hebben wij geleerd dat Nederland meer is dan alleen regen, kaas en fietsen!

Romy en Mira, vrijwilligers ASF

advertentie
advertentie