Afbeelding
Eigen Foto

Bijzondere 100 jaar oude brandweerwagen rijdt met bruidspaar over Grote Markt

Overig

HAARLEM Het heeft hem heel wat vrije tijd gekost, maar het resultaat mag er zijn. Brandweerman Ton Markwat ontfermde zich in 2007 over een honderd jaar oud brandweervoertuig en kan daar na vele uren aan reparaties en revisie vrijdag 19 augustus eindelijk mee rijden. Het wordt gelijk een bijzondere rit, want Markwat is chauffeur voor de bruiloft van collega brandweerman Gido Lefferts, die in het huwelijk treedt met Esther Nieuwenhuis. 

In 1921 nam de Haarlemse brandweer het voertuig in kwestie, een Magirus Brandweerauto, in gebruik. Deze combinatie van pompwagen en ladderwagen bleef tot 1957 uitmaken van het materiaal van de brandweer en heeft in al die jaren heel wat meegemaakt. Zo botste er in 1927 op de hoek van de Grote Markt een tram op het voertuig en in 1932 werd ‘De Bats’, zoals de bijnaam van de wagen luidde, ingezet bij de brand in molen De Adriaan. “Die bijnaam heeft de wagen te danken uit de tijd dat de brandweerauto nog in de Smedestraat gestald stond”, zo laat Markwat weten. “Bij het wegrijden hoorde je behoorlijke explosies en knallen uit de uitlaat door de rijke consumptie van benzine”.

Ton Markwat kwam in 2003 bij de Haarlemse brandweer en ontfermde zich van het begin af aan over al het historische brandweermateriaal dat op zijn pad kwam. Zo ook over ‘De Bats’, die bijzonder genoeg bijna een halve eeuw lang bewaard was gebleven. Al verkeerde de auto zeker motorisch in een zeer slechte staat. In 2007 begon hij met een aantal collega’s aan het demonteren van de motor in de hoop hem te kunnen repareren. 

De reparatie was echter veel tijdrovender dan gedacht, zo laat Markwat weten. “Daarom heb ik in 2015 contact gelegd met Carl Scholtemeijer, de directeur van Spaarnestad motorenrevisie uit Haarlem. Dankzij dit contact nam Spaarnestad de complete revisie op zich en werd het ook nog eens door ze gesponsord. Uiteindelijk werd het een project dat in de verloren uurtjes gedaan werd en dat uiteindelijk zeven jaar geduurd heeft”.

Het resultaat mag er volgens een trotse Markwat echter zeker zijn. Hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar de eerste rit die hij met de fraai gereviseerde wagen mag maken. Die vindt vrijdag 19 augustus plaats op de Grote Markt. “Mijn collega Gido Lefferts treedt op het stadhuis in het huwelijk met zijn Esther. De Bats is de bruidswagen en ik ben de chauffeur”, glundert de brandweerman. Overigens is dit voertuig nog de enige in zijn soort over de hele wereld.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie