Afbeelding
Politie

Zandvoort en Haarlem hebben in deze regio meeste ‘hufters’

Overig

REGIO Foutparkeren, rijden zonder geldig rijbewijs en rechts inhalen. Van alle hufterovertredingen werd asociaal gedrag in het verkeer vorig jaar het vaakst beboet. In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland. Maar de verschillen per gemeente zijn groot. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Uit dit onderzoek blijkt dat in de Haarlemse regio in Haarlem en vooral Zandvoort de meeste ‘hufterboetes’ worden uitgeschreven. 

RTL Nieuws selecteerde 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt en analyseerde de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Denk aan het niet opruimen van hondenpoep, het achterlaten van straatafval en verkeersboetes zoals foutparkeren en rechts inhalen. Huftergedrag komt overal in Nederland voor. Maar het verschilt nogal per gemeente hoeveel boetes hiervoor worden uitgeschreven. De grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1.000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70.

In de meeste Nederlandse gemeenten worden niet meer dan tien hufterboetes per 1000 inwoners uitgeschreven. In de Haarlemse regio geldt dat ook voor Velsen en Heemstede, waar vorig jaar respectievelijk 7,4 en 9,9 ‘hufterboetes’ per 1000 inwoners werden uitgeschreven. Bloemendaal zit met 11,6 boetes net boven de tien, maar Haarlem en vooral Zandvoort spannen in deze regio de kroon. In Haarlem werden vorig jaar in totaal 3722 hufterboetes uitgeschreven, ofwel 22,8 per 1000 Haarlemmers. In Zandvoort is het echter nog erger; daar werden maar liefst 31 boetes per 1000 inwoners uitgeschreven. Al is het bij de kustplaats natuurlijk niet zeker of de boetes werden uitgedeeld aan de eigen inwoners of aan toeristen. 

Dat de cijfers per gemeente uiteen lopen, komt volgens de politie voornamelijk door lokaal beleid. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet. Daarnaast spelen er ook diverse andere factoren mee, zoals de alertheid van handhavers en of er een intensief uitgaansleven is. 

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie