Everdien van Duin.
Everdien van Duin. Eigen Foto
COLUMN

‘Hebt u wat te eten voor mij?’

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin – vrijwilliger Postkamer.

Het was koud buiten. De keurige oudere man bleef hangen bij het postloket. “Wilt u koffie?”, vroeg ik. Dat wilde hij wel, maar hij had nog een vraag die er wat moeizaam uit kwam. Of hij ook wat te eten kon krijgen. “Dat kan”, zei de coördinator die toevallig langsliep. “Om kwart voor 1 kunt u bij de koffiebalie een broodpakketje afhalen. Kom even mee naar mijn kantoortje, dan praten we verder.” 

Het aantal lunchpakketjes die de medewerkers van het Aanloopcentrum rond het middaguur uitdelen aan mensen die honger hebben, is gegroeid. Acht jaar geleden werd er wel eens een boterham gesmeerd, maar geen tientallen. Nu soms wel.

Het zal deels mond-tot-mond reclame zijn, maar er is meer. De honger onder onze doelgroep en onder mensen die strikt genomen niet tot onze doelgroep behoren, is toegenomen, denk ik als relatieve toeschouwer.

In de krant lees ik dat we in een rijk land leven. Misschien wel een van de rijkste landen ter wereld. En dan denk ik geregeld: hoe kan het dan dat er steeds meer honger is? Hoe kan het dat er duizenden mensen hun eigen bijdrage voor medicijnen niet kunnen betalen? Dat er heel gewone mensen in een auto slapen en anderen in een tentje in de duinen bij Zandvoort?

De keurige oudere man heeft een postadres bij Stem in de Stad. Dat betekent dat hij geen eigen huis meer heeft. Waar hij dan wel slaapt? Geen idee. Wel weet ik dat hij meestal al in de buurt is van het Aanloopcentrum als dit om 11 uur open gaat. Niet heel opvallend en niet precies voor de deur, gewoon een eindje verderop.

Hij las een krantje in het Aanloopcentrum tot het brood gesmeerd werd. Er waren luxe broodjes en lekker beleg, want gelukkig krijgt Stem in de Stad vaak producten van bakkers, winkels en restaurants in de omgeving die eten over hebben. Vandaag had de keurige oudere man even geen honger meer.

Everdien van Duin - vrijwilliger Postkamer

advertentie
advertentie