Camilo Figueiredo.
Camilo Figueiredo. Eigen Foto
COLUMN

De jongen, buurman en tovenaar

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Camilo Figueiredo, coördinator Aanloopcentrum.

Vorige week kwam een jongen bij Stem in de Stad en zijn kleren waren helemaal stuk, het leek alsof hij met een tijger had gevochten. Hij voelde zich erg ongemakkelijk en daarom wilde ik hem niet vragen wat er gebeurd was. Ik was meer benieuwd naar wat hij te vertellen had. Zonder oordeel heb ik naar zijn verhaal geluisterd. 

Voor het spreekuur met een professionele hulpverlener was hij net te laat. Ook de kledingwinkel Vincentius, een plek waar onze gasten gratis of voor een schappelijke prijs een mooi kledingstuk kunnen aanschaffen, was dicht. Mijn opties waren dus heel beperkt, ik kon thuis een broek halen voor hem of naar een winkel gaan. Maar ja, ik wou hem niet laten wachten en ook niet met een kapotte broek naar buiten sturen. 

Hierop heb ik tegen hem gezegd: “Ik ga voor je toveren.” Nou ja, ik heb geen toverstok, maar toen ik dat zei, kwam de buurman binnen en ik heb hem gelijk gevraagd: “Heb je een broek voor mij?”. Hij keek me met een verbaasde blik aan, maar toen hij de jongen zag, begreep hij gelijk waar het om ging. De buurman zei tegen me: “Wacht, ik ga een broek voor je regelen.“ In no time kwam de buurman terug met een broek en een shirt voor de jongen. Ik maakte een grapje en zei tegen de buurman: “Als je goede buren hebt, hoef je geen tovenaar te zijn om het verschil te kunnen maken in iemands leven.” 

De buurman ging er weer vandoor en de jongen vroeg of hij die dag in de keuken kon helpen, als een vorm van dankbaarheid. Die middag heeft hij andere mensen bediend met koffie, thee en een mooie glimlach. Door bezig te zijn in de keuken in zijn nieuwe kleren ging hij weer stralen. De jongen kwam nog een paar keer terug bij ons om te helpen in de keuken. Hij wou graag als vrijwilliger aan de slag bij Stem, maar eerst moet hij nog een paar andere stapjes doen, om zijn leven weer op rails te zetten. Hij weet ons te vinden! Hou mensen bezig en bied nieuwe perspectieven aan, iedereen verdient een tweede, derde en vierde kans, opgeven is geen optie voor ons!

Camilo Figueiredo

advertentie
advertentie