Joshua Baumgarten.
Joshua Baumgarten. Eigen Foto
COLUMN

Wees de persoon die het licht vasthoudt

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Aanloopcentrum.

Sommige dagen is het moeilijk om een moedig gezicht op te zetten. Het gezicht dat je wilt gebruiken om diegenen te ontmoeten en te begroeten die minder hebben en net iets meer nodig hebben. Maar op sommige ochtenden straalt het gezicht dat je in de spiegel aankijkt, de heimelijke ambivalentie van een casino blackjack dealer uit.

Je hebt geen sympathie voor jezelf, je benzinetank geeft een grote E aan op empathie en de opgeblazen prijs van mededogen heeft je net in een slecht humeur gebracht. Je probeert jezelf te dwingen in iets goeds te geloven, maar de havermout is klef, de eieren zijn zacht gekookt en je koffie is koud geworden. Je scheert je met een botermesje, stijlt je haar met een vork, poetst je tanden met de toiletborstel, terwijl je hele omgeving ondertussen barst van de haast. Ondertussen voel je elke cel in je lichaam ouder worden en is dat tweede kopje koffie inmiddels ook koud.

Je probeert je te concentreren op je door Instagram beïnvloede ademhalingstechnieken, maar bij elke ademhaling voel je je geest leeglopen. Een koude douche geneest je niet, cafeïne geeft je geen kick, denkend dat als je iets goeds voor iemand anders zou kunnen doen, dat misschien de truc kan zijn.

Sta op, kleed je aan, trek je schoenen aan en zeg tegen jezelf dat je moet stoppen met jezelf wentelen in je Spotify-zachtgekookte blues. Geef jezelf over om hen te helpen die het om de een of andere reden slechter af zijn dan jij. Dit zorgt er niet voor dat je je beter gaat voelen over jezelf, maar dwingt je wel om te kiezen.

Kiezen tussen de wurggreep waarin je jezelf houdt of de keuze om vol moed weer de wereld in te stappen. Want je weet dat er mensen daarbuiten zijn die alles nodig hebben wat je hen kan bieden. Leg je zelfmedelijden het zwijgen op en ga de stad in. Wees de persoon die het licht vasthoudt, welke de duisternis van de dagen die sommige mensen doormaken kan verlichten, zodat hun leven niet langer een eeuwig durende nacht lijkt te zijn. 

Joshua Baumgarten, coördinator Aanloopcentrum

advertentie
advertentie