PWN Gastles'docente' Bianca voor een enthousiaste klas van Koningin Emmaschool in Haarlem.
PWN Gastles'docente' Bianca voor een enthousiaste klas van Koningin Emmaschool in Haarlem. Eigen Foto

Nationale Kraanwaterdag: Kinderen drinken meer water, maar nog niet genoeg

Overig

HAARLEM Nationale Kraanwaterdag trok woensdag 28 september met bijna 25.000 deelnemende basisschoolleerlingen in Noord-Holland een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en bso’s alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Dit jaar werden er gastlessen gegeven door PWN experts op scholen in Noord-Holland en stond deze in het teken van het thema ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’ Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners.

Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de vele reacties van leerkrachten en directies blijkt dat bij veel scholen en bso’s in Noord-Holland het drinken van kraanwater steeds meer aandacht krijgt. Veel scholen zien kraanwater als duurzaam en gezond alternatief voor zoete drankjes.

Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater op school of de bso te bespreken. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen te introduceren. Uit onderzoek in 2021 blijkt dat inmiddels ruim 50 procent van de scholen beleid heeft voor het drinken van water op school.

Jorijn, leerkracht op de Koningin Emmaschool in Haarlem: “Wij vinden het heel belangrijk, als school, dat kinderen gezonde drankjes drinken en zien zeker al een stijgende lijn, dat leerlingen steeds vaker een drinkwaterfles met kraanwater meebrengen naar school”.

Bij het onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 bleek dat ruim 70 procent van de leerlingen niet meer dan twee glazen water per dag drinkt. Het advies is vijf tot acht glazen water per dag. Het is daarom extra goed dat scholen en bso’s kinderen stimuleren om meer water te drinken. De drinkwaterbedrijven hebben de ambitie om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen naar vier glazen per dag. En dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is.

Ook willen de drinkwaterbedrijven kinderen meer bewust maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren dat je thuis, op de sportclub en op school slim om moet gaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door de kraan niet onnodig lang te laten stromen bij tandpoetsen of douchen.

Tijdens de gastles, die afgelopen woensdag door PWN medewerkers in heel Noord-Holland werden gegeven, leerden de kinderen hoe kraanwater gemaakt wordt en kregen ze tips hoe ze zelf slimmer om kunnen gaan met drinkwater.

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie