Elly Mulder.
Elly Mulder. Eigen Foto
COLUMN

Een Haarlemmer is heen gegaan

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Elly Mulder, straatpastor.

Er is een Haarlemmer dood gegaan. 

Geen ‘mug’, wel een bekend gezicht. Een man die wij bij Stem in de Stad goed kenden. Hij kwam oorspronkelijk uit Engeland. Maar een belangrijk deel van zijn leven bracht hij door op de straten en pleinen van Haarlem. Het was, wat je noemt, een man ‘van de straat’. 

Mijn hart brak toen ik het nieuws van zijn overlijden kreeg. Net als zoveel anderen - vrienden van ‘de straat’, hulpverleners, collega’s en vrijwilligers bij Stem. Bijna iedereen die deze man kende, had hem lief. En ja, hij was ‘van de straat’ en dus soms ook een boef, zoals iemand tijdens zijn uitvaart zei. Een charmante, lieve boef met een groot, warm hart.  

In Engeland had hij nog familie. Een broer. En een vader, want deze man ‘van de straat’ werd niet oud. Iets dat helaas geldt voor velen uit de daklozenwereld. De familie was het er snel over eens. Hun geliefde zoon en broer moest in Haarlem begraven worden. Want dáár was zijn leven geweest. 

Onder grote belangstelling brachten wij hem naar zijn laatste rustplaats op het Daklozenlaantje van Begraafplaats Kleverlaan. Het Daklozenlaantje is de eigen plek voor overledenen uit de daklozenwereld. Hier ligt hij tussen vrienden en vriendinnen die hem zijn voorgegaan. En hier zal ook zijn naam vereeuwigd worden bij het monument ter nagedachtenis. 

Maar het gemis blijft. Dat onbestemde gevoel dat Haarlem een stukje leger is geworden. 

Op woensdag 2 november van 19.00 tot 21.00 uur is het Lichtjesavond op de Algemene Begraafplaats Kleverlaan. Ook het Daklozenlaantje is te bezoeken. Vanuit Stem in de Stad vertellen we dan graag meer over deze unieke plek in Haarlem. 

Elly Mulder, straatpastor 

advertentie
advertentie