Verbruiksplafond rekent voor velen niet af met hoge energierekening, Haarlemmers gebruiken teveel gas

1 november 2022 om 14:33 Overig Shutterstock
Zes van de tien Nederlandse gemeenten zitten boven verbruikplafond.
Zes van de tien Nederlandse gemeenten zitten boven verbruikplafond.

HAARLEM In 60 procent van de gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het zogenoemde verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. Dit betekent dat tienduizenden Nederlanders na 1 januari nog steeds overgeleverd zijn aan de grillen van de energiemarkt. Een gemiddeld huishouden in Haarlem zit onder het verbruiksplafond qua stroom, maar er wordt meer gas gebruikt, al is het niet veel meer. Het gemiddelde gasverbruik in 2021 was 1240 m³, het stroomverbruik 2450 kWh. Dat blijkt uit de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub en voor elektriciteit wordt het maximale tarief 0,40 euro per kWh en wordt het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het ..

Mis niks, lees alles van Haarlem


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Haarlem en omliggende plaatsen met Haarlems Weekblad. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Haarlems Weekblad lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Haarlem.

PREMIUM
Afbeelding
Overig 1 nov, 14:33 Verbruiksplafond rekent voor velen niet af met hoge energierekening, Haarlemmers gebruiken teveel gas
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 31 okt, 12:37 Raadscommissie vraagt om meer mogelijkheden om energiearmoede te bestrijden
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 31 okt, 10:52 Haarlems nachtleven heeft nieuwe impuls nodig
PREMIUM
Afbeelding
Winkels 30 okt, 16:16 Wick Alphenaar viert bijzonder jubileum, 70 jaar lang in de familiezaak
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 29 okt, 15:45 Ludo van der Winkel: ‘Onze zoon van 4 spreekt na vier maanden al beter Duits dan wij’
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 28 okt, 19:58 Wethouder De Raadt: ‘Overleg met verhuurder De Kolk is niet nodig’