Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Het recht heeft om gezien en gehoord te worden

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten. 

De afgelopen jaren hebben wij, de medewerkers van Stem in de Stad, het unieke voorrecht gehad om met jullie Haarlemmers de verhalen te delen van die onzichtbare en ongehoorde leden van onze gemeenschap. Voor deze kans zijn wij hier bij Stem het Haarlems Weekblad dankbaar en vonden het erg jammer om te horen dat het Weekblad stopt.

Haarlem is zoals we allemaal weten een kleine stad. Sommigen noemen het een dorp, ik heb het zelfs een matras horen noemen. Hoe je het ook noemt, als je deze column leest, noem je het waarschijnlijk thuis. Haarlem, een thuis voor mensen van over de hele wereld. Voor wie op zoek is naar veiligheid, een nieuwe start, een plek om hun zaad te planten, om wat wortels te laten groeien.

Natuurlijk is Haarlem een thuis voor velen die hier in de Spaarnestad zijn geboren en getogen. Echte muggen, bij wie om de één of andere reden hun wortels en fundamenten zijn weggerukt. Er zijn zoveel uiteenlopende verhalen hier in Haarlem over hoe iemand die de grip op zijn eigen leven is kwijtgeraakt. Voor sommigen kan het leven zo veel moeilijker worden dan voor een ander. Sommigen horen stemmen, terwijl anderen gewoon slechte keuzes maken. Dit kan ieder van ons overkomen. Laat je dus niet misleiden door te denken dat jij of iemand die je dierbaar is boven of buiten het bereik staat waar je het niet had verwacht. Niemand van ons weet wat er om de hoek ligt. Het leven is wat ons allemaal overkomt, elke dag. We moeten er voor elkaar zijn.

Niet iedereen in Haarlem heeft een persoon bij wie of een plek waar ze zich veilig genoeg kunnen voelen om gewoon te zijn. Bij Stem in de Stad zijn we er om mensen te ontvangen met levensverhalen die de meesten niet willen horen. Wij van Stem zijn hier om te luisteren. Voor ons was het een waardevol geschenk om enkele van deze verhalen met jullie te kunnen delen. Want wij als Stem vinden dat iedereen hier in Haarlemtown het recht heeft om gezien en gehoord te worden.

Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie