V.l.n.r. Karin Ennik-Maarsen, Els van Os en Ton Moolenaar van Amnesty voor het pand van Haarlem Samen.
V.l.n.r. Karin Ennik-Maarsen, Els van Os en Ton Moolenaar van Amnesty voor het pand van Haarlem Samen. Willem Brand/BDU

Schrijfacties voor Amnesty, Aftrap bij BUUV met muziek

Overig

HAARLEM Brieven schrijven en op de post doen is uit. De hele wereld appt of mailt. Een groep die wel schrijft is Amnesty, die zich het lot van politieke gevangenen aantrekt. Brieven schrijven is Amnesty’s meest beproefde actiemiddel. Elke Haarlemse burger kan van 26 november tot 10 december schrijven om onrecht te stoppen. 

Sommige regimes zijn zo onmenselijk dat gevangenen zelfs noodzakelijke medische behandeling wordt ontzegd, vertelt Ton Moolenaar, voorzitter van Amnesty Haarlem. 

Zaterdag 26 november houdt Amnesty Haarlem tussen 13.00 en 16.00 uur een Write for Rights-actie bij BUUV/Vrijwilligerscentrum Haarlem. Moolenaar: “Buiten voor de deur zullen optredens zijn van het Haarlems Straatorkest, Boothill B’s en DJ om publiek te trekken. Als de mensen eenmaal zijn naar binnen zijn ‘gelokt’, zal hen gevraagd worden om tien brieven en/of groetenkaarten voor de gevangenen te ondertekenen. Dat tekenen kan overigens ook buiten.”

Woensdag 30 november zal burgemeester Jos Wienen meedoen aan de actie door in de refter van het stadhuis hetzelfde te doen. Moolenaar: “Wij willen de burgemeester graag erbij hebben omdat hij nog niet zolang geleden persoonlijk is bedreigd en zelfs onder heeft moeten duiken.” 

De schrijfacties duren tot en met 10 december, de dag van de traditionele Lichtjestocht, die om 17.00 uur begint bij de Lutherse kerk. Op zaterdag 3 en 10 december kan men van 13.00 tot 16.00 uur schrijven in de Bavokerk. Op 10 december ook in Winkelcentrum Schalkwijk van 10.30 tot 12.30 uur en in Bibliotheek Haarlem Centrum van 12.30 tot 14.30 uur. Kijk voor andere plekken op haarlem.amnesty.nl of Facebook.

Karin Ennik-Maarsen: “Voor ons is 10 december een belangrijke datum, het is de dag waarop de UVRM - Universele Verklaring van de Rechten van de Mens- in 1948 tot stand is gekomen. Amnesty baseert zich hierop en op de daarna overeengekomen mensenrechtenverdragen, die door bijna alle landen van de wereld ondertekend zijn! Voor ons hebben de schrijfacties te maken met onder andere het recht om te demonstreren. We maken ons daar op dit moment, ook in Nederland, grote zorgen over.”

Willem Brand

advertentie
advertentie